Publisert av: Yngve Sætre | januar 1, 2018

Et budsjett for ny vekst i Elverum


Rådhuset august 2015

Budsjettforslaget til samarbeidspartiene Høyre, Senterpartiet, FrP, Venstre og Team Elverum ble vedtatt i Elverum kommunestyre rett før jul. Budsjettet for Elverum kommune i 2018 er på nesten 1,6 milliarder kroner, noe som tilsvarer ca. 74 000 kroner pr. innbygger. Denne formidable pengesummen må forvaltes med ansvarlighet og klokskap. Hovedmål for 2018 – budsjettet er å styrke de kommunale tjenestene til innbyggerne og gjøre Elverum mer attraktiv. På den måten kan vi stimulere til befolkningsøkning og vekst i næringslivet – noe som vil gi grunnlaget for fremtidig velferd.

I 2017 har befolkningsveksten til Elverum avtatt. Lavere vekst betyr mindre inntekter til kommunen, noe som i neste omgang vil kunne gå utover tjenestene til innbyggerne. Derfor er det helst essensielt at vi stimulerer til ny vekst og gjør Elverum så attraktiv som mulig for tilflyttere og bedrifter som vurderer å flytte på seg.

Budsjettet inneholder en rekke store tiltak som vil styrke de kommunale tjenestene. Kommunen bygger et Helsehus til ca. 500 millioner kroner som er i ferd med å reise seg. På Lillemoen skole i Heradsbygda pågår det byggearbeider for 111 millioner kroner. I 2018 starter bygging av skole og barnehage i Ydalir for totalt 384 millioner kroner. Deretter følger Hanstad skole som skal rustes opp for 177 millioner kroner de neste fire år.

Alt dette og mer til gir et godt grunnlag for at Elverum kan utvikle seg videre som by og regionsenter. De totale investeringene beløper seg til enorme 1219 millioner kroner i den kommende fireårsperioden. Det vil si nesten en million kroner hver dag i fire år. Vi investerer for ny vekst og med Elverums naturgitte forutsetninger og fortrinn tilsier det meste at denne veksten vil komme.

Elverum får drahjelp av den borgerlige regjeringen i 2018. I statsbudsjettet for 2018 er Elverum en budsjettvinner og får prosentmessig den høyeste veksten i overføringer av kommunene i Hedmark. Tre prosent vekst tilsvarende 32,4 millioner gir viktige impulser for Elverum kommune neste år.

Dette bidrar til nye driftstiltak tilsvarende 9,9 millioner kroner i 2018. Dette går blant annet til å styrke sykehjem og barnevern og til finansiering av leirskole. Vi har også økt det årlige tilskuddet til Møteplassen Elverum. Møteplassen er en frivillig organisasjon med formål å være et sosialt samlingssted for eldre, funksjonshemmede, pårørende og andre. Den stimulerer til aktivitet og motvirker ensomhet, og utfyller kommunens omsorgstilbud på en svært god måte.

«Fremtiden skapes, den vedtas ikke» er et gammelt slagord til FrP. Det er mye sant i dette. Politiske vedtak alene er ikke nok til å skape en god fremtid. Men det er også sikkert at politikk kan påvirke fremtiden betydelig. Som ansvarlige politikere skal vi påvirke fremtiden ved å bygge et Ydalir som blir et fyrtårn for klimavennlig byutvikling. Vi skal gjøre Elverum attraktivt ved å skape en bedre skole og gi gode vilkår for næringslivet. Vi skal oppmuntre til privat initiativ og skaperkraft ved å gi enkeltmennesker muligheter.

Summen av enkeltmennesker med mål og ambisjoner, en kommune med gjennomføringskraft og Elverums naturgitte forutsetninger er enorm. Hvis vi vil det nok – og spiller kortene riktig – kan Elverum bli Innlandets mest attraktive og vekstkraftige kommune!

Elverum har formidable muligheter. Budsjettet for 2018 tar vare på disse mulighetene og legger grunnlaget for ny vekst i Elverum.

Godt nytt år!

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: