Publisert av: Yngve Sætre | juni 13, 2017

Innlegg i fylkestinget om strategier og økonomiske rammer for økonomiplan 2018-2021 og årsbudsjett 2018


Rådhuset 04.08.15

Fylkesordfører!

Denne saken synliggjør på en god måte viktige utviklingstrekk for Hedmark, og det fremgår klart at fylkeskommunen har en svært solid økonomi.

Samtidig er det verdt å merke seg at fylkeskommunen ser ut til å få et større økonomisk handlingsrom enn det vi tidligere har trodd, noe som medfører at de planlagte rammekuttene kan reduseres noe.

Dette er gledelig. Årsaken er fylkeskommunens solide økonomi, samt det faktum at det nå er lysere økonomiske utsikter for landet som helhet.

Det internasjonale pengefondet og SSB anslår at veksten i fastlandsøkonomien vil øke de neste årene at og ledigheten vil gå ned. Det bør kunne gi glede i alle politiske leirer.

Samtidig som vi ser positive trekk i makroøkonomien skal vi også være svært bevisste på Hedmarks utfordringer innen demografi og befolkningsutvikling. Graf nummer to i kapittel 4.3 i saksutredningen er i så måte avslørende.

Det er i realiteten innvandring fra utlandet som har reddet Hedmark fra befolkningsnedgang i hele perioden siden 2001. Dette er et viktig poeng som er verdt å ta med seg i samfunnsdebatten på bred basis.

Ellers er det åpenbart at vi også må legge til rette for å skape flere arbeidsplasser i Hedmark.

På dette området er jeg veldig glad for at fylkesrådet i denne saken signaliserer en satsing på etablererkurs for innvandrere og kartlegging av innvandreres kompetanse.

Her kan det være et potensial. Tall fra SSB viser at det er flere etablerere blant innvandrere enn befolkningen for øvrig.

Tall fra 2010 viste at innvandrere utgjorde 10 prosent av befolkningen, og til sammenlikning hele 18 prosent av etableringene.

Denne trenden ser vi også i andre land. I USA er hele 40% av bedriftene på Fortune 500 etablert av innvandrere.

Denne statistikken, samt de positive konsekvensene dette kan gi på andre samfunnsområder, aktualiserer nettopp en satsing på entreprenørskap blant innvandrere.

Kanskje er det slik at det å komme til et nytt land inspirerer og gir en egen drivkraft til å starte noe på egen hånd?

Dette er spennende, og jeg ønsker at dette etter hvert kan følges opp med en mer helhetlig strategi fra fylkeskommunens side.

Totalt sett så støtter jeg hovedtrekkene i strategien og linjene det her legges opp til.

Det positive fremtidsbildet vi nå ser konturen av må vi fylle med innhold slik at det kommer innbyggerne i Hedmark til gode.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: