Publisert av: Yngve Sætre | august 31, 2016

Innlegg i kommunestyret 31.08.16 om skjenketider


Rådhuset 04.08.15

Ordfører!

Det finnes lite relevant forskning på sammenhengen mellom utelivsvold og skjenketider. Men det finnes relevante eksempler på at kortere skjenketider gir mer vold.

Eksempelvis fra Haugesund. I 2008 økte sentrumsvolden i Haugesund dramatisk. Dette var året etter at skjenketidene ble innskrenket. Da kommunestyret i Haugesund vedtok å utvide skjenketidene i 2012 ble volden redusert. Samtidig iverksatte man et samarbeidsprosjekt mellom politi, kommune og utelivsbransje for å hindre vold og overskjenking.

Vi skal være forsiktige med å konkludere på bakgrunn av dette, men eksempelet indikerer at bevisst samarbeid mellom relevante aktører er noe av det aller viktigste for å redusere utelivsvold, og at dette fint kan kombineres med romslige skjenketider.

Jeg tror også det er slik at lengre skjenketider gir mindre køproblemer, mindre stress blant gjester og en mer avslappet atmosfære. Med lengre skjenketider vil folk komme og gå hjem på ulike tidspunkt, man får mer sirkulasjon blant gjestene og færre betente situasjoner.

Det aller viktigste for å unngå voldsepisoder vil uansett være at folk viser respekt for hverandre, at vi har et synlig politi, en god kommunal skjenkekontroll og en utelivsbransje som tar ansvar.

Det mener jeg vi har i Elverum.

Tallenes tale viser også at antall voldsepisoder i Elverum går ned. Fra 2007 til 2014 har anmeldte lovbrudd grunnet voldskriminalitet gått ned fra 6,7 til 5,9 pr. 1000 innbyggere. Dette stemmer også med det generelle bildet av utelivet i Elverum. Jeg tror de fleste vil være enige i at utelivet i Elverum i det alt vesentlige er fredelig.

Det viktige nå er at vi fortsetter den gode trenden med nedgang i anmeldte voldsepisoder. Løsningen når man er inne i en positiv utvikling er stabilitet, ikke store endringer.

Jeg er derfor oppriktig forundret over at Arbeiderpartiet vil gjøre så store endringer i skjenketidene i Elverum. I formannskapet foreslo AP å kutte serveringen av vin og øl med en og en halv time, og utvide salget av brennevin med en halv time.

Dette er ikke riktig medisin for Elverum. Det man oppnår med dette er trolig mer konsum av brennevin rett før stengetid, og at de aller fleste gjestene forlater lokalet samtidig. Dette kan gi uheldige episoder og konsekvenser.

Ordfører! For meg handler dette spørsmålet i bunn og grunn om vi har tillit til at utelivsbransjen, kommunen og politiet gjør jobben sin, og om vi har tillit til at gjestene viser ansvar og et hyggelig ansikt også kl. 03.00.

Jeg har det.

Elverums innbyggere har tilpasset seg dagens skjenketider og dette fungerer på en god måte.

Vi bør derfor videreføre dagens bestemmelser, samtidig som vi fokuserer ytterligere på å fremme ansvarlighet og gode holdninger både i bransjen og blant gjester.

På den måten kan vi få et enda tryggere og triveligere uteliv i Elverum.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: