Publisert av: Yngve Sætre | juli 27, 2016

Elverum på offensiven


Rådhuset 04.08.15

Elverum kommune har vært igjennom en krevende omstillingsprosess. Status etter 2015 er at vi har snudd minus til pluss, vi har snudd problemer til muligheter og vi kan begynne å se fremtiden lysere i møte. Det er all grunn til å gi ros til rådmannen og kommunens medarbeidere for det de har gjort i 2015. Det er et arbeid det står stor respekt av. Fasiten er at driftsresultatet er snudd fra minus 26,7 millioner i 2014 til pluss 28,4 millioner i 2015. Det betyr at vi kan begynne å bygge opp fond i stedet for å tære på fond, og etter hvert vil Elverum kommune få større økonomisk handlingsrom.

Det er ikke bare kommunens økonomi som viser at Elverum er på offensiven. På en rekke områder peker pilene i riktig retning. Elverum er en av kommunene i Hedmark med størst befolkningsvekst. I 2015 økte befolkningen med 1,1 prosent og vi passerte 21.000 innbyggere. Vi har lavere arbeidsledighet enn landsgjennomsnittet, og gode resultatet innen næringsutvikling. I 2015 ble det registrert 116 nye foretak i Elverum i, noe som er en klar vekst fra de foregående år.

Tilstandsrapporten fra skolen viser også at skoleresultatene går riktig veg, og det er flere eksempler på at Elverum gjør det bedre enn landsgjennomsnittet. Fra 2010 til 2016 har vi gått fra plass nr. 355 til nr. 176 på Kommunebarometeret som publiseres av Kommunal Rapport. Alt dette viser at Elverum er et godt sted å bo, leve og arbeide.

Samfunnet endres på grunn av mange faktorer, og posisjonens politikk er ikke den eneste årsaken til Elverums positive utvikling. Samtidig er det ingen tvil om at flere av resultatene kommer etter en bevisst politisk satsing som det politiske flertallet i Elverum skal ha sin del av æren for. For eksempel har det blitt satset sterkt på næringsutvikling gjennom Elverumregionens næringsutvikling (ERNU), Sør Østerdal næringshage, omstillingsprogrammet etter Takeda Nycomed og ansettelse av egen næringssjef i kommunen. Dette begynner nå å gi konkrete resultater.

Mange i Elverum har bidratt til Elverums gode befolkningsutvikling i historisk perspektiv. Når det gjelder den siste tids utvikling er det ingen tvil om at samarbeidspartienes klare nei til fortsettelse av Hera vekst eksperimentet har bidratt positivt. Avviklingen av Hera vekst fjernet et langvarig problem, og gjorde det mulig å planlegge for ytterligere befolkningsvekst i Ydalir. Hvordan dette hadde blitt med Arbeiderpartiets ønskede satsing på slamkompostering er høyst usikkert. Jeg er redd Arbeiderpartiets strategi ville gitt usikkerhet og uheldige følger for Elverum.

Samarbeidspartiene har ikke et fast spikret program, men vi har noen verdier vi står sammen om. Tillit til enkeltmennesket, en ansvarlig økonomi og vektlegging av næringsutvikling er sentrale satsingsområder. Vi vil gi den enkelte litt større frihet, noe som gir seg utslag i en liberal holdning i eiendomssaker og byggesaker. Vi satser på skole fordi dette er avgjørende for den enkelte elev og samfunnets utvikling. Vi satser på næringsutvikling fordi vi er helt avhengig av at det skapes verdier og arbeidsplasser i Elverum for å utvikle velferden. Vi vil føre en ansvarlig økonomisk politikk, hvor utgiftene er mindre enn inntektene, slik at vi kan bygge reserver for fremtiden.

I tiden fremover vil vi videreføre disse verdiene. Vi vil også ta med oss viktig lærdom fra omstillingsprosessen vi har vært igjennom. Slik sett er moderasjon en verdi vi tar med oss videre. Likeså at forandring både er mulig og nødvendig fra tid til annen. Vårt mål er å styrke velferden og gi bedre tjenester til innbyggerne. Det skal vi gjøre innen ansvarlige økonomiske rammer som skaper muligheter for fremtiden. På den måten kan vi fortsette den positive utviklingen, og gjøre Elverum til et enda bedre sted å bo.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: