Publisert av: Yngve Sætre | juli 15, 2016

Se mulighetene


Rådhuset Storgata august 2015

Forslag til kommunedelplan for overordnet vegsystem i Elverum ble lagt ut på høring av kommunestyret 22. juni. Dette er en stor og viktig sak som kommer til å ha betydning for Elverums utvikling i flere generasjoner fremover. Nå kan innbyggere og berørte aktører si sin mening om planene i en høring som kan komme til å få avgjørende betydning for kommunestyrets endelige vedtak i november.

Elverum har vokst frem som et knutepunkt mellom øst, vest, nord og sør. Dette medførte handel, næringsvirksomhet og behov for stadig bedre veger. Etter hvert har Elverum utviklet seg til å bli en småby. I enhver by er trafikk i ulike former en naturlig og viktig del av bybildet. I utgangspunktet er trafikk positivt og det vitner om aktivitet, vekst, liv og røre.

Men det går en grense. Hvis trafikken gir skadelig forurensning, eller går ut over trivsel og trafikksikkerhet så er trafikk negativt. Det kan også være at trafikk beslaglegger områder som det er ønskelig å utvikle til annet enn veg og asfalt.

Forslag til kommunedelplan for overordnet vegsystem i Elverum har disse dilemmaene, og flere til i seg. Vi ønsker å være et knutepunkt i Hedmark og i Norge. Vi ønsker vekst, men vekst gir også økende trafikk. Trafikken begynner å ta stor plass i Elverum sentrum. Denne trafikken stenger for området mellom sentrum og Glomma. Dette er Elverums «indrefilet», og området har stort potensial til å utvikles til et levende bymiljø med restauranter, aktivitetsområder, park og møteplasser.

Det har vært arbeidet lenge med planene for overordnet vegsystem i Elverum. Statens vegvesen og rådmannen i Elverum har stått for de faglige delene av prosessen. Undervegs har det blitt fattet flere politiske vedtak av kommunestyret. Vi har hatt en faglig prosess og en politisk prosess. Nå gjenstår det viktigste. For at demokratiet skal bli fullverdig trenger kommunestyret å lytte og rådføre seg med innbyggerne i Elverum.

Dette er en vesentlig del av prosessen i en slik sak. Det er en innebygget demokratisk sikkerhetsventil som gir innbyggerne en reell påvirkningsmulighet. Høringsrunden kan bli avgjørende for vegen videre. Vi skal rådføre oss med innbyggerne og sjekke om vi er på riktig spor. Dersom høringen viser at planene er i grunnleggende utakt med innbyggernes ønsker må vi ta en reell diskusjon på hva vi skal gjøre videre.

Når vi går inn i høringsprosessen bør vi løfte blikket og stille noen spørsmål for fremtiden: Hva slags Elverum vil vi ha om 10, 30 eller 50 år? Er veger og trafikk bare negativt, eller kan det også gi økt attraktivitet og dynamikk i bybildet? Er det i det hele tatt mulig å utvikle sentrum ned mot Glomma med alternativ 1 og 2? Gir kryssing med fotgjengeroverganger god nok trafikksikkerhet? Vil vi kunne få et levende sentrum med fire felts gate og kryssing med fotgjengerunderganger? Er støy og luftforurensning akseptabel i alternativ 1 og 2? Er tungtrafikk og økt trafikk på Vestad og forbi Glomdalsmuseet prisen vi må betale for å kunne utvikle byen ned mot Glomma? Er denne prisen i så fall til å leve med? Disse og mange andre spørsmål håper jeg blir belyst i høringsrunden.

Etter mitt syn er ingen av alternativene ideelle. Alle alternativene har problemer knyttet til seg. Men samtidig løser alle alternativene noen problemer. Jeg tror vi får en bedre inngang på saken hvis vi forsøker å se hva alternativene kan løse i stedet for hvilke problemer de skaper. Vi må se mulighetene i de tre alternativene som er lagt ut på høring.

I den sammenheng kan det være vel verdt å lytte til Winston Churchill som sa følgende: «Pessimisten ser vanskeligheter i enhver mulighet. Optimisten ser muligheter i enhver vanskelighet.». Jeg ønsker alle en god høringsrunde og håper på stort engasjement om saken. Den er vesentlig for Elverums fremtid.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: