Publisert av: Yngve Sætre | juni 30, 2016

Positiv utvikling i Elverumskolen


Rådhuset, august 2015

Her er innlegget mitt i kommunestyret 22.06.16 om tilstanden i skolen i Elverum:

Ordfører!

Tilstandsrapporten for skolen i Elverum beskriver noe av det viktigste kommunen gjør, nemlig å gjøre barn og unge klare for fremtidens samfunn.

Tilstandsrapporten er oppløftende lesning. På de nasjonale prøvene er utviklingen positiv, og vi ligger gjennomgående på eller over landsgjennomsnittet.

Spesielt positivt er resultatene i regning og engelsk på femte trinn hvor vi når våre mål med god margin. Grunnskolepoengene viser også en positiv utvikling, og vi er nå oppe på snittet i Hedmark.

Skriftlig eksamen i matematikk på tiende trinn viser at det fremdeles er viktig å jobbe målbevisst for å styrke matematikkunnskapene.

Matematikk og realfagskunnskap er svært viktig når Norge skal ta steget bort fra en oljedrevet økonomi og finne andre næringer som kan skape verdier og arbeidsplasser.

Men matematikk er også viktig for den enkelte elev personlig. I dagliglivet og i de aller fleste yrker er grunnleggende tallforståelse og økonomi helt sentralt.

Mens du på egenhånd til en viss grad kan opparbeide deg ferdigheter i norsk og engelsk ved å lese og praktisere språk er det vanskelig å tilegne seg slike ferdigheter på egenhånd i matematikk. Derfor er matematikkundervisningen i skolen helt sentralt for den enkeltes fremtidsmuligheter.

Videre vil jeg si litt om det som bekymrer mest når jeg leser rapporten.

Mobbingen er større i Elverum enn den er i Hedmark og i Norge. 5,4 prosent av elevene i tiende klasse sier de blir mobbet opptil flere ganger i måneden, og på femte trinn er tallet nesten like høyt.

Slike tall gir ikke alltid et riktig og dekkende bilde av situasjonen, men jeg er likevel bekymret over det rapporten viser.

Dette fordi det bak disse tallene finnes elever som er utsatt for konkrete episoder. Kanskje blir disse episodene negative opplevelser som ikke så lett blir borte.

Det er vanskelig å få bort all mobbing, men det er vårt ansvar å prøve.

Som skoleeiere må kommunestyret gi følgende klare beskjed: Mobbing er ikke på noen måte akseptabelt uansett hvordan eller hvorfor det skjer.

Til mobberne bør vi gi følgende beskjed: Stopp, skjerp deg og be om unnskyldning. Du vet at dette er galt!

I skolen i Elverum er det elever med drømmer og planer for fremtiden. Det er vårt ansvar å gi disse drømmene håp ved å gi det best tenkelige utgangspunkt for et godt og meningsfylt liv.

Da må skolehverdagen være engasjert, men mobbefri, den må være tilrettelagt for den enkelte, men samtidig sette klare krav til elevene.

Vi må møte hver enkelt på deres nivå og med den respekt hver enkelt elev fortjener.

På den måten legger vi grunnlaget for morgendagens velferd og elevenes jakt på drømmer og ambisjoner.

Det er kanskje det mest meningsfulle vi kan gjøre som skoleeier og kommunestyre.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: