Fylkesordfører!
Energi – og klimaplanen for Hedmark er i hovedsak en god plan med en riktig og viktig målsetning. Likevel har vi kommet med et endringsforslag fra Høyre.
Bakgrunnen for forslaget er at skogens rolle er tonet noe ned i forhold til den tidligere handlingsplanen, og flere steder skapes det også en viss usikkerhet om skogens evner i klimasammenheng, og hvor mye vi får godskrevet i internasjonale avtaler.
Det er ingen grunn til å være beskjeden på skogens vegne i klimasammenheng. Faktum er at skogen fanger karbon i et omfang som tilsvarer våre utslipp fra det sorte karbonet. Det som er enda viktigere er at klimatiltak i skog er det mest kostnadseffektive som finnes. Det er bekreftet av FN`s klimapanel.
Binding av CO2 i skog kan gjennomføres til en kostnad på kr. 10 pr tonn CO2, mens rensing av CO2 fra gasskraftverk koster i størrelsesorden 1000-3000 kr pr. tonn.
Jeg har hørt det er antydet fra noen hold at skog som klimatiltak er ei slags sovepute. Det er jeg uenig i, og det er absolutt ikke vår tanke med endringsforslaget. Tvert imot.
For å nå være høye klimamål må vi handle, og det er effektivt og fornuftig å sette inn mest energi der det har størst effekt. Klimasaken er så viktig for neste generasjoner at vi må sette inn de store ressursene der vi med sikkerhet kan bidra mest.
Vi skal selvsagt sette inn tiltak også på andre områder, men i Hedmark er klimatiltak i skog det aller viktigste.
Når det gjelder de andre endringsforslagene skal jeg kort si litt om biokull og redusert jordarbeiding.
Biokull fremstilles fra biomasse i en pyrolyseprosess. Biokullet kan brukes til gjødsel både i jordbruk og skogbruk og det lagrer også karbon, faktisk i mange hundre år. I prosessen kan du også fremstille bioolje som et restprodukt. Biokull har potensial både som klimatiltak og som tiltak for økt matproduksjon.
Når det gjelder punkt seks om å ta ut tiltak innen redusert jordarbeiding så skyldes det at vi mener potensialet i stor grad er tatt ut på dette området i Hedmark. Dessuten er det også noen negative effekter av redusert jordarbeiding, mye tyder på at det kan gi økt forekomst av plantesykdommer.
Fra høringsuttalelsene ser vi også at det vises til forskning som sier at redusert jordarbeiding ikke har noen klimaeffekt. Alt dette er årsaker til at vi mener det er fornuftig å fjerne dette tiltaket.
Høyres forslag inneholder en rekke endringer og vi kan gjerne stemme over disse hver for seg, hvis det er ønskelig. Det viktigste for oss er som sagt å få mer fokus på skogens rolle i klimapolitikken, og derfor håper vi at fylkestinget kan støtte våre forslag.
Takk!
Legg igjen en kommentar