Publisert av: Yngve Sætre | april 20, 2016

Innlegg om rovdyr i fylkestinget 20.04.16


Rådhuset august 2015 - alvorlig

Her er mitt innlegg om rovdyrpolitikk på felles fylkesting mellom Hedmark og Oppland 20.04.16:

Fylkesordfører!

Norge er et rettighetssamfunn. For å nevne noe har vi rett til barnehageplass, gratis utdanning, trygdeordninger, fri ferdsel i utmark og full erstatning ved ekspropriasjon.

Men på ett område legges rettighetene i skuffen til fordel for misforståtte miljøhensyn. Det er i rovdyrpolitikken.

Dagens rovdyrpolitikk styrker ikke det biologiske mangfoldet, snarere tvert imot. Innføring av ulv i Norge gjør beiting nærmest umulig og fører til gjengroing av store områder.

Det er antatt at så mange som 685 arter påvirkes negativt av dette. Blant annet gjelder det insekter, sopp og engplanter.

Rovdyrpolitikken er også stikk i strid med andre viktige satsingsområder i vårt samfunn. Stortinget ønsker vekst og næringsutvikling i distriktene, men umuliggjør utnyttelse av de ressursene som ligger klarest til utnyttelse fra naturens side.

Ifølge institutt for skog og landskap kunne vi hatt 452 000 sau på beite i utmark i rovdyrsona. I praksis har vi i dag omtrent ingen. Dette er en direkte følge av rovdyrpolitikken.

Beiteressursene kunne og burde vært utnyttet til verdiskaping, og til å nå våre høye mål om økt matproduksjon.

Det er en dyp urettferdighet i dagens rovdyrpolitikk. Et mindretall blir påført en belastning som ikke er faglig begrunnet og hvor det ikke gis kompensasjon for tap i rettigheter, muligheter og livskvalitet.

Jeg mener at demokrati må være noe mer enn å være seg selv nok under et skalkeskjul av politisk korrekthet.

Ekte demokrati må fremme rettferdighet mellom landsdeler og befolkningsgrupper og gi alle like rettigheter. Eiendomsrett og muligheter må stå like sterkt øst i Hedmark som vest i Oslo.

En av våre fremste statsmenn, C.J. Hambro, har sagt det slik:

Demokrati betyr slett ikke at flertallet skal herske over mindretallet. Det betyr rett og slett at flertallet tar sine beslutninger med ubetinget hensyn til mindretallets rettigheter.

I rovdyrpolitikken tar ikke flertallet hensyn til mindretallets rettigheter. Dette er en uverdig del av vårt demokrati og det kan bare rettes opp med en ny rovdyrpolitikk.

I dag kan vi bidra i riktig retning ved å stemme for redaksjonskomiteens forslag til uttale.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: