Publisert av: Yngve Sætre | mars 30, 2016

Innlegg i kommunestyret om «bærekraftig mat i kommunen»


IMG_9837

Her er innlegget mitt i kommunestyremøtet 30.03.16 om interpellasjonen «bærekraftig mat i kommunene» fra Miljøpartiet De Grønne:

Ordfører!

Interpellasjonen tar opp to store utfordringer i verden, nemlig klimaendringer og behovet for mer mat. I disse store sakene det nødvendig å ha flere tanker i hodet samtidig, og etter mitt syn er det noen momenter i interpellasjonen som bør nyanseres noe.

Blant annet står det i interpellasjonen at kostholdsendring er et av de mest kostnadseffektive tiltakene for å redusere klimagassutslipp i Norge.

Det er mulig dette isolert sett er riktig, men vi må for all del ikke glemme skogens unike muligheter i global klimasammenheng.

FN `s klimapanels femte hovedrapport slår fast at de mest kostnadseffektive måtene vi i dag vet om for å fjerne CO2 fra atmosfæren er å produsere energi fra biomasse med karbonfangst og lagring (bio-CCS), samt planting av ny skog i stor skala.

I Norges største skogfylke og i skoghovedstaden Elverum er det nettopp skogen som klimaløsning vi bør ha hovedfokus på. Det er der vi virkelig kan utgjøre en forskjell, og det er der vi har kompetansen som kan bidra til å løfte klimadebatten.

Når vi fremhever fordelene ved plantebasert mat må vi også være litt forsiktige så vi ikke undergraver norsk husdyrproduksjon.

Vi må ikke glemme at norsk husdyrproduksjon er klimavennlig hvis vi sammenlikner med produksjonen i mange andre land. Pr. kilo slaktevekt ligger norske utslipp under halvparten av de globale utslippene. Det er også i husdyrproduksjonen at bonden ofte har de største mulighetene til vekst og verdiskaping.

Matbehovet i verden vil øke med 50 % innen 2030 og 70 % innen 2050. Skal vi møte dette behovet må vi utnytte de ressursene vi har til rådighet på best mulig måte.

Storfe og sau i Norge utnytter store grasarealer som ellers ikke kan brukes til matproduksjon i det hele tatt. Å slutte å bruke disse arealene er særdeles dårlig ressursutnytting – etter min mening bør vi heller utnytte mer av beiteressursene.

Det bør vi gjøre gjennom flere tiltak, blant annet gjennom en ny rovdyrpolitikk som tar eiendomsrett på alvor og gjør det mulig å ha dyr på beite i utmark også øst for Glomma.

Innenfor ulvesona er det plass til 452000 sau på utmarksbeite. Det er ille at disse ressursene ikke blir utnyttet til matproduksjon, arbeidsplasser og verdiskaping.

Mitt poeng er at vi må gjøre det vi vet virker og utnytte våre ressurser på best mulig måte både i klimapolitikken og i landbrukspolitikken.

For øvrig er jeg helt enig med Miljøpartiet De Grønne på et område og det er at vi må slutte å kaste mat. Jeg vil oppfordre rådmannen til å ha fokus på dette fremover i sitt arbeid.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: