Publisert av: Yngve Sætre | januar 28, 2016

Nei til konfiskering av eiendeler


Rådhuset august 2015 - alvorlig

Danmark har nylig vedtatt et lovforslag som innebærer at asylsøkere må gi fra seg kontanter og verdisaker som er verdt mer enn 10.000 kroner. Unntatt er eiendeler med personlig affeksjonsverdi.

Forslaget er etter min mening veldig dårlig – ja, nærmest uhørt. Skal vi ta imot og integrere flyktninger på en god og verdig måte må de møtes med samme verdigrunnlag som vi benytter i omgang med våre egne innbyggere.

Respekt for privat eiendomsrett er en sentral verdi i det norske og i de fleste vestlige demokratier. En slik lov om konfiskering av private eiendeler bryter kategorisk med tradisjonene Norge har for eiendomsrett og respekt for enkeltmennesket.

Vi ønsker at flyktninger skal respektere våre verdier, men hva slags respekt for eiendomsrett bygges opp i flyktninger som får sine eiendeler beslaglagt ved ankomst til et nytt land?

Å frata mennesker kontanter og eiendeler er dessuten en uverdig behandling av mennesker i nød. Det gir lite trivelige assosiasjoner til for eksempel behandlingen av jøder under andre verdenskrig.    

Jeg er glad for at både statsminister Erna Solberg og Høyres Ingjerd Schou avviser å innføre liknende tiltak i Norge. Noe annet er det at flyktninger med store verdier må betale for visse ytelser, eller får reduserte ytelser fra staten. Det kan være gode grunner for det, og dagens norske regelverk åpner visstnok allerede for en slik praksis. 

Danmarks lovforslag går imidlertid i helt feil retning, og jeg håper noe liknende aldri blir aktuelt i Norge. Det vil ikke overraske meg om et slikt forslag ville være i strid med Grunnlovens § 105, som verner om eiendomsretten.

Det vil ihvertfall være i strid med norske verdier og god integreringspolitikk.   

Yngve Sætre 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: