Publisert av: Yngve Sætre | januar 27, 2016

Innlegg i kommunestyret 27.01.16 om bosetting av flyktninger for 2016 og 2017


 

Rådhuset 04.08.15

Ordfører!

Rådmannen anbefaler at Elverum sier ja til å bosette totalt 140 flyktninger de neste to år, med mulighet for ny vurdering av antallet for 2017.

Elverum Høyre er klare på at vi ønsker å si ja til rådmannens anbefaling. Vi har kapasiteten til å gjøre dette, og da må vi også ta vår del av den nasjonale dugnaden.

Skal vi lykkes i den viktige oppgaven med å bosette flyktninger er integreringsarbeidet helt avgjørende.

Vår kloke statsminister snakket i sin nyttårstale om betydningen av hverdagsintegreringen. Dette mener jeg er et avgjørende poeng.

Stat og kommune kan ikke integrere flyktninger alene. Det er det norske samfunnet og hver og en av oss som må gjøre det viktigste integreringsarbeidet.

Det hjelper ikke med offentlige midler og ressursbruk hvis ikke hver enkelt av oss ser og møter flyktningene i hverdagen, og gir de en sjanse til å bruke sine evner i det norske samfunnet.

Både store og små handlinger kan bidra til at mennesker føler seg verdsatt og inkludert. Et lite nikk og et smil på gata eller på butikken koster så lite og kan bety mer enn vi tror.

Vi må også erkjenne at en part alene ikke er nok til å skape et godt integreringsarbeid. Flyktningene må selv yte noe, de må ville bli integrert og de må strekke seg for å finne seg til rette i det norske samfunnet.

Noen vil klare det raskt og enkelt, mens andre trenger lenger tid.

Det viktigste er vilje til å bli integrert og til å utvikle egne evner. Med vilje og solid arbeid over tid er det utrolig hvor langt det er mulig å komme i det norske samfunnet.

Jeg er overbevist om at Elverum har de beste forutsetninger for å bli en ledende kommune på integrering. Vi er en internasjonal kommune, og vi har tradisjon for å ha et engasjement utover våre landegrenser. Namibia – samarbeidet er et godt eksempel.

Vi er også en kommune som vet av erfaring hvordan krig kan herje med et samfunn. Det gjør at vår forståelse for mennesker på flukt bør være ekstra stor.

Elverum som samfunn har mye å tilby våre nye innbyggere. Vi har et godt velferdstilbud, og en stor frivillig sektor. Vi har et allsidig kulturtilbud, byliv, rik natur og museer i toppklassen.

Det viktigste er imidlertid menneskene som bor her.

Elverum har hjerterom, og det er dette hjerterommet, mer enn alle praktiske tiltak og tilbud, som er det aller viktigste i hverdagsintegreringen.

Åpenhet, ærlighet og respekt er kommunens verdigrunnlag. Disse verdiene egner seg ikke bare til internt bruk i rådhuset. De egner seg også meget godt i møtet med flyktninger og mennesker fra andre kulturer.

Hvis vi legger til mangfold som en verdi i seg selv – og gjensidig toleranse som et mål å strekke seg etter – er vi kommet langt på veg i å definere et verdisett for hverdagsintegreringen.

Lykkes vi med integreringen blir vi alle vinnere sa Erna i sin nyttårstale. Det er sant som det er sagt. Hver og en av oss må bidra til dette.

Stat og kommune kan yte ressurser og legge til rette, men offentlig sektor alene kan ikke skape integrering, den kan ikke gi ekte tilhørighet, den kan ikke sikre jobb til alle og den kan ikke knytte vennskapsbåndene.

Dette må hver og en av oss og hele samfunnet gjøre i et felles løft. Lykkes vi blir vi alle vinnere og vi får et bedre samfunn.

Det første vi kan gjøre i integreringens ånd er å ønske flyktningene velkommen.

I kveld håper jeg at vi enstemmig kan ønske 140 flyktninger velkommen til Elverum de neste to år, og vi holder muligheten åpen for å vurdere å ta imot flere.

Det gjør vi med åpenhet og hjerterom – og med visshet om at hverdagsintegreringen er aller viktigst.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: