Publisert av: Yngve Sætre | august 5, 2015

Innlegg i kommunestyret om tilstandsrapport for grunnskolen 2014 – 2015


Rådhuset 04.08.15Ordfører!

Tilstandsrapporten for skolene i Elverum sier i hovedtrekk at resultatene på 5. trinn er oppløftende, men at resultatene på 8. og 9. trinn bør forbedres.

Når det gjelder grunnskolepoeng gjør Elverum det dårligere enn kommunegruppe 7, dårligere enn Hedmark og dårligere enn landsgjennomsnittet.

Disse resultatene må også ses i en større sammenheng.

Det rapporten ikke sier er at norsk skole gjør det dårligere enn gjennomsnittet i OECD landene i regning og naturfag, mens vi er bedre enn snittet i lesing.

De svake resultatene i realfag er spesielt bekymringsfulle i en fremtid hvor naturressurser, klimapolitikk og teknologi smelter sammen i en kompetansedrevet bioøkonomi.

Mye er positivt i skolen i Elverum, men det er samtidig åpenbart at resultatene må forbedres for å ruste Elverum for fremtiden, og gi elevene gode muligheter til å konkurrere på et arbeidsmarked som ikke bare er lokalt eller nasjonalt – men som i stadig stigende grad er internasjonalt.

Mer penger til skolen gjør en forskjell, derfor ønsker Elverum Høyre en bedre skolestruktur som på sikt vil gi mer ressurser til den enkelte elev gjennom økt tidlig innsats, bedre lærebøker og et læringsmiljø som stimulerer til innsats.

Men det er ikke nok.

Landets fremste skoleforsker, Thomas Nordahl, sier at vi må slutte å bry oss om alt som ikke virker i skolen, og heller bruke krefter på å utfordre den kulturen som sier at skole og utdanning ikke er særlig viktig.

Dette er vår største utfordring.

Vi kan ikke vedta eller bevilge oss frem til bedre skoleresultater. Vi må skape en kultur for læring hvis vi skal løfte skoleresultatene.

For å få til dette må hele samfunnet bidra, og foreldrene har en spesielt viktig rolle.

Forskning avliver nå myten om at foreldrenes utdanningsnivå er viktig – i stedet blir det fokusert på viktigheten av at foreldrene snakker positivt om skolen og motiverer barna til innsats.

I en læringskultur må også lærerne stille høye krav både til seg selv og elevene. Kommunestyret må erkjenne at skolen er vårt fremste ansvar.

Vi må alle formidle at en god skolegang er det som i størst grad gir muligheter for fremtiden, og åpner dører for å realisere drømmer og planer.

For å fremme en læringskultur må vi også erkjenne og formidle at ingen lærer gangetabell og annengradslikning uten å legge ned konsentrasjon og tid – ingen lærer å lese godt uten å øve – og ingen forstår kjemiske formler uten innsats.

Konsentrasjon, tid, øving og innsats går til vanlig under den litt kjedelige betegnelsen hardt arbeid.

Dette begrepet må løftes frem og omtales med stolthet og verdighet.

Man kan nå langt med talent, men min påstand er at ingen når sitt fulle potensial uten hardt og målrettet arbeid over tid.

Den erkjennelsen bør være grunnlaget for bygging av en læringskultur i skolen i Elverum.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: