Publisert av: Yngve Sætre | april 26, 2015

Konkurranse gir bedre tjenester


Yngve Sætre august 2013 Arne Foskum skriver i et leserinnlegg i Østlendingen 24. april at undertegnede og Kersti Grindalen foreslår å privatisere to sykehjem i Elverum. Det er ikke riktig. Det vi foreslår er konkurranseutsetting av to sykehjem, nærmere bestemt Jotunhaugen og Lyngholtet. Det betyr at tjenestene skal utføres av en privat aktør, men at kommunen fortsatt skal ha ansvaret for finansiering og kvalitet på tjenestene.

Foskum bygger sitt innlegg på en antakelse om at sykehjemmene i Elverum i dag drives økonomisk optimalt. Det er dessverre ikke situasjonen. Undersøkelser viser at dagens sykehjemsplasser i Elverum drives kr. 100 000–200 000 dyrere enn private sykehjemsplasser.

Minst halvparten av prisforskjellen skyldes pensjonsutgifter. Likevel finnes det ikke belegg for å hevde at pensjonsvilkårene i de private selskapene er dårligere enn i kommunen. Tvert imot viser undersøkelser at privat pensjon gir betydelig mer i pensjonsutbetaling hvis man arbeider til man er 67 år.

Sykefravær kan også forklare noe av forskjellen i kostnader. Jotunhaugen og Lyngholtet sykehjem hadde i 2014 et sykefravær på henholdsvis 13 og 17 prosent. De private leverandørene har et sykefravær som i hovedsak ligger mellom 5 og 7 prosent. De private selskapene mener at god ledelse og oppfølging av ansatte i et godt trepartssamarbeid bidrar til lavt sykefravær.

Rådmannen har på en meget troverdig måte sannsynliggjort at Elverum kommune kan spare 12 – 15 millioner kroner årlig med konkurranseutsetting. Dette er et betydelig beløp i Elverum kommune sin økonomiske situasjon.

Konkurranseutsetting gir også bedre mulighet til å fremme kvalitet i tjenestene. Dette fordi kommunen kan sette krav til kvalitet og kontrollere at tjenestene er innenfor disse kravene. En undersøkelse fra 2013 viste at de konkurranseutsatte sykehjemmene i Oslo hadde høyere kvalitet enn de kommunale.

Hovedpoenget med konkurranseutsetting er at det gir kommunen mulighet til å gi bedre tjenester. Det kan vi ikke se bort fra. De eldre og pleietrengende fortjener de beste tjenestene vi er i stand til å gi.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: