Publisert av: Yngve Sætre | april 9, 2015

Derfor stemte jeg ja til konkurranseutsetting i Elverum


Yngve Sætre - Minneapolis 2011 Onsdag 8. april ble saken om konkurranseutsetting av sykehjem behandlet i Elverum formannskap. Det offentlige ordskiftet om denne saken har frem til nå vært preget av myter, halvsannheter og noen direkte faktafeil. Derfor er det veldig bra at rådmannen nå har presentert saken på en god måte og i sin fulle bredde.

For meg og Høyre var det særlig fire elementer som gjorde at vi kom frem til et ja. For det første gir konkurranseutsetting bedre mulighet til å sette kvalitetsmål for driften av sykehjemmene. Dette kan gjøres ved å utforme tildelingskriterier i konkurransegrunnlaget som gir kvalitetsmål for tjenesten.

Når vi har satt konkrete mål til en tilbyder er det også enklere å følge opp og sørge for at målene etterleves. Målet med dette er selvsagt at tjenestene skal bli bedre – altså at det skal komme brukerne og innbyggerne til gode. Kvaliteten på tjenestene har også vært viktig for rådmannen, og det går klart frem i saksutredningen at tjenestene skal bli like bra eller bedre enn de er i dag.

Det andre viktige momentet er økonomisk innsparing. Det går frem av utredningen at vi kan spare 12-15 millioner kroner årlig på konkurranseutsetting. Dette må ses i sammenheng med at Elverum kommune må spare ca. 60 millioner kroner årlig på driftsbudsjettet hvis vi skal unngå å settes under økonomisk administrasjon – og havne i Robek.

I en slik situasjon er 12-15 millioner kroner svært mye penger, og en viktig innsparingsmulighet for Elverum kommune.

Det tredje argumentet handler om de ansattes lønn og pensjonsvilkår. Det har blitt hevdet fra forskjellig hold at dette blir dårligere med konkurranseutsetting. Dette blir tilbakevist av rådmannen. Det blir også tilbakevist av NHO i en kronikk i Østlendingen. Hovedkonklusjonen er at de ansatte sikres minst like gode rettigheter når det gjelder lønn og pensjon.

Det fjerde argumentet er at det ligger godt tilrette for å gjennomføre konkurranseutsetting av sykehjem i Elverum. Dette fordi vi har to små sykehjem som ligger slik til når det gjelder avstand at de kan drives sammen. På den måten blir de en stor nok enhet til at det er interessant for markedet.

I tillegg til dette har kommunen allerede et tjenestekontor i sin organisasjon som kan ta oppgaven med å gjennomføre konkurransen og følge opp kontrakt og kvalitet på tjenestene. Vi har allerede det vesentligste av de ressursene vi trenger for å gjennomføre konkurranseutsetting.

I gårsdagens formannskapsmøte stemte Arbeiderpartiet, SV og Team Elverum imot konkurranseutsetting. Arbeiderpartiet viste til at dette dreier seg om en politisk og prinsipiell uenighet. Det er godt mulig, men dette forandrer likevel ikke de harde økonomiske realiteter Elverum kommune er oppe i.

Elverum må spare ca. 60 millioner kroner årlig på driftsbudsjettet. Rådmannen sier tydelig i saksutredningen at «alternativet for rådmannen til å gjennomføre konkurranseutsetting og spare penger, er nedlegging og opphør av tjenester». Dette bør være en øyeåpner for de fleste – uavhengig av politisk farge.

I denne situasjonen hadde jeg håpet at Arbeiderpartiet kunne satt sine kjepphester på stallen og sagt ja til innsparing. Jeg er bekymret for de kuttene som nå må tas på andre tjenesteområder som følge av gårsdagens nei.

Det er lov å håpe at det politiske bildet endrer seg før saken kommer til kommunestyret i slutten av måneden. Neste uke er det budsjettseminar hvor vi skal finne innsparing for ca. 60 millioner kroner årlig. Det er mulig at realitetene da synker inn for flere.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: