Publisert av: Yngve Sætre | januar 11, 2015

Uklokt av Elverum Arbeiderparti


Yngve Sætre august 2013 3 Elverum Høyre er helt enig i kommunestyrets beslutning om å selge Elverum Nett og Elverum Fjernvarme til Eidsiva. Likevel er vi skeptiske til salgsvedtaket som ble utformet av Elverum Arbeiderparti.

I vedtaket ble det bestemt at Elverum Energi skal erverve en aksjepost i Eidsiva på 1,25 prosent, tilsvarende 100 millioner kroner. I tillegg skal det opprettes et fond på 22,55 millioner kroner fra salgsmidlene. Elverum AP sitt vedtak er i strid med anbefalingene fra rådmannen og styret i Elverum Energi, som begge ønsket en lavere eierandel i Eidsiva.

Et av problemene med vedtaket er at Elverum AP «glemte» at salgsgevinsten ikke er stor nok til å opprette fondet på 22,55 millioner kroner. Pengene må i stedet tas fra utbytte eller egenkapitalen til Elverum Energi. Formålet og disponeringen av fondet er også uklar. Logikken bak Elverum Arbeiderparti sitt vedtak er i det hele tatt vanskelig å forstå.

For det første er det usikkert om fondet vil gi bedre avkastning enn egenkapitalen til Elverum Energi. For det andre ligger det i kortene at det er utfordrende for Elverum Energi å finne penger til fondet. For det tredje er Elverum Energi en langsiktig kapitalreserve som på mange måter allerede fungerer som et fond for Elverum kommune. Hvorfor skal vi da ta ut penger fra selskapet og opprette et nytt fond?

Elverum kommune har store lån og fremtidige investeringer som krever egenkapital. Derfor ønsket Elverum Høyre og rådmannen en eierandel i Eidsiva på 0,75 prosent. Dette ville gitt en større salgsgevinst som kommunen kunne brukt til å betale ned lån eller finansiere fremtidige investeringer i velferd. Dette ville vært en fornuftig og god pengebruk.

Elverum AP sitt vedtak om å erverve 1,25 prosent av Eidsiva og opprette et fond på 22,55 millioner er uklokt og ulogisk. Jeg er redd dette vedtaket kan skape fremtidige kapitalproblemer for Elverum kommune og Elverum Energi. Elverum Høyre sin løsning ville derimot gitt gode vilkår og forutsigbarhet for både selskapet og kommunen.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: