Publisert av: Yngve Sætre | januar 12, 2015

Elverum Høyres alternativ


Yngve Sætre august 2013 18. desember ble budsjett – og økonomiplan behandlet i Elverum kommunestyre. Arbeiderpartiets budsjettforslag ble vedtatt, noe som innebærer innføring av parkeringsavgift og økning av eiendomsskatt med 50 % i 2015. Høyres ønske om endring og fornyelse ble nedstemt. Høyres budsjettforslag er et livskraftig alternativ til Arbeiderpartiets avgiftsøkninger og bevaring av status quo.

Høyres budsjettforslag bygger på rådmannens hovedlinjer, og har to viktige grunnpilarer. Den første er store investeringer i fremtidig velferd. Den andre er et omstillingsarbeid som er helt nødvendig for å bringe Elverum ut av de økonomiske utfordringene vi står midt oppe i.

En viktig del av omstillingen går ut på å få kontroll over veksten i helse- og omsorg. Denne sektoren har økt sine utgifter med om lag 100 millioner kroner fra 2007 til 2013, og strategiske endringer er nå påkrevet. Vi vil derfor starte omleggingen fra institusjonsbasert til hjemmebasert omsorg. Denne omleggingen vil totalt sett gi bedre omsorgstjenester i Elverum.

Vi vil også styrke tidlig innsats i skolen med kr. 800.000 i 2015. I tillegg vil vi styrke grunnskolen med 2,2 millioner hvert år i hele økonomiplanperioden. Skole er investering i morgendagens kunnskap og velferd, og en av kommunens viktigste oppgaver. Totalt sett gir Høyres forslag i overkant av 97 millioner kroner på bunnlinja i fireårsperioden. Vi bygger opp en økonomisk buffer som gir oss økt handlingsrom og trygghet for fremtiden.

Strukturen på våre kommunale tjenester er laget i en annen tid, med andre utfordringer enn i dag. Fortsetter vi uten endringer kan vi risikere å miste grunnlaget for den totale veksten i Elverum. Høyres budsjett gjør de nødvendige endringer for å sikre varig velferd. Vi «forandrer for å bevare», for å si det med Edmund Burke sine ord. Vi forandrer struktur for å bevare velferd. Høyres budsjett setter den totale velferden foran politiske kjepphester. Vi setter enkeltmenneskets vilkår foran bevaring av gamle tankesett og systemer.

Av og til må politikere valgt av folket gå foran og vise veg, fordi en kursendring i dag er nødvendig av hensyn til morgendagens velferd. Slike vegvalg er ikke enkle, men nødvendige.
For å komme fremover må vi bygge broer til fremtiden som gir muligheter og sikrer varig velferd. For å si det med C.J. Hambro sine ord. «Den politikk som er i pakt med fremtiden må gå ut på å gjøre mulig i morgen det som er umulig i dag.»

Den 18. desember kunne Elverum kommunestyre velge mellom nødvendig kursendring, eller å fortsette i samme spor med noen kilo ekstra i ryggsekken. Valget sto mellom de som legger vekt på faglige vurderinger og endrede behov, eller de som vil bevare det bestående og presse vår kommuneøkonomi til det ytterste.

Elverum Høyres alternativ er en politikk i pakt med fremtiden. Vårt budsjett ville gitt trygghet i dag og muligheter i morgen. Til beste for Elverums innbyggere.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: