Publisert av: Yngve Sætre | februar 8, 2014

Innlegg i kommunestyret om strategisk plan barnefattigdom, 05.02.14


Årsmøte Hedmark Høyre 25.03.11 2Ordfører!

Testen på om vi er et godt lokalsamfunn er til syvende og sist om vi makter å yte litt mer til de som har utfordringer i hverdagen, de som sliter på ulike måter, de som sitter nederst ved bordet.  Derfor er bekjempelse av barnefattigdom en av de aller viktigste oppgavene for Elverum som samfunn.

Planen som vi behandler i dag er på et overordnet nivå. Det tror jeg også er riktig. På dette området må vi tenke helhetlig, grunnleggende og langsiktig. Jeg håper også vi kan bli politisk omforente om denne planen, slik at vedtaket i dag kan bli et reelt bidrag til hjelp for de det gjelder, nemlig barn i vår kommune som er rammet av relativ fattigdom.

Jeg mener at Stortingsmelding 6 (2002-2003) peker på tre gode strategier for å bekjempe fattigdom, nemlig arbeid, selvforsørgelse og forebygging av sosial ekskludering.

Det grunnleggende grepet som virkelig vil bidra til å løse problemet er å få flere ut i arbeid. For å få til dette må til det til samspill mellom offentlig og privat sektor, og mellom frivillig sektor og næringslivet. Dette er i realiteten hele vårt lokalsamfunn.

Selv om det offentlige både lokalt og sentralt har et sterkt ansvar for å hjelpe de som ikke kan hjelpe seg selv er ikke mer offentlig pengebruk hele svaret.

Hele samfunnet må mobiliseres i et krafttak for å bekjempe fattigdom. Dette inkluderer ikke bare penger og materiell velstand. For å bekjempe sosial ekskludering og relativ fattigdom kreves det noe mer enn penger.

Det kreves at enhver går i seg selv og mobiliseres det grunnleggende sosiale ansvaret som ligger i menneskenaturen, men som ikke alltid blir utnyttet. Vi må se våre medmennesker og hjelpe til der hvor det offentlige ikke kan eller kanskje ikke skal være.

Jeg snakker om arenaen for møter mellom mennesker i hverdagen i vårt lokalmiljø. Det er der hver og en av oss kan gjøre en liten, men samtidig stor forskjell.

Ordfører! Flere arbeidsplasser, et inkluderende arbeidsliv og gode offentlige velferdsordninger er avgjørende for å bekjempe relativ fattigdom. Men for å komme helt i mål må vi som samfunn leve opp til den høye ambisjonen i vårt slagord om at Elverum har hjerterom.

Takk!

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: