Publisert av: Yngve Sætre | februar 5, 2014

Innlegg i kommunestyret om konkurranseutsetting, 05.02.14


Høyres landsmøte 04.05.12Ordfører!

Denne utredningen er et resultat av det arbeidet som ble satt i gang av det borgerlige flertallet ved starten av denne kommunestyreperioden. Utredningen viser at det finnes muligheter, men også utfordringer innenfor dette området.

Jeg er glad for at rådmannen slår fast at kommunen fortsatt har ansvar for både kvalitet og finansiering ved konkurranseutsetting. Det er altså ikke privatisering vi utreder.

Argumentene som taler for å gå videre med dette er at vi kan drive mer effektivt, noe som er et av poengene i NHO – rapporten vi tidligere har behandlet. Jeg har tro på at sunn konkurranse skjerper, og erfaringer viser at det er en effektiviseringsgevinst ved bare å sette i gang utredninger og diskusjoner rundt dette.

Samtidig vil også selve ryddingen i arbeidsprosesser være positiv på flere måter ved at man får bedre struktur og kan få avdekket potensial for effektivisering.

På den andre siden er det noen utfordringer som vi ikke skal overse. Tjenesteomfanget bør være av en viss størrelse før at det skal gi ønskede effekter, og det kan være at Elverum er litt for liten til at konkurranseutsetting er ideelt for oss.

Det er også et moment at det kreves betydelig bestillerkompetanse for å konkurranseutsette på en god måte. Dette er kompetanse kommunen i dag ikke har og som vi dermed må skaffe oss.

Selv om det er argumenter på begge sider er det for meg ett argument som er viktigere enn de andre. Konkurranseutsetting kan bidra til at vi kan får mer igjen for pengene, og at vi dermed kan tilby bedre tjenester for våre innbyggere.

Konkurranse i seg selv er ikke målet, men vi har et ansvar for å forvalte våre ressurser godt og sørge for best mulig tjenester til våre innbyggere. Muligheten for at konkurranseutsetting kan gi bedre ressursutnyttelse og dermed bedre tjenester totalt sett er et så sterkt argument at vi bør gå videre til fase to i denne utredningen.

Selv om vi bør gå videre med utredninger har jeg for egen del ikke konkludert med om det er riktig å gjennomføre konkurranseutsetting eller ikke. Det vil jeg understreke. Det som nå er viktig er å skaffe mer kunnskap for senere å kunne ta riktig beslutning.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: