Publisert av: Yngve Sætre | juli 15, 2013

Innlegg om Elverum kommunes årsberetning i kommunestyret 20.06.13


Høyres landsmøte 04.05.12Ordfører!

Et sentralt element i Høyres ideologi er troen på enkeltindividet og tilliten til enkeltmennesket. Vi ønsker å gi mer frihet og handlingsrom til den enkelte. Høyres ideologi kjennetegnes også av en moderasjon hvor ansvarlighet settes foran lettsindighet og overdreven pengebruk.

Noen vil sikkert hevde at det ikke er enkelt å finne igjen Høyres politikk i Elverum kommunes årsmelding for 2012. Årsmeldingen kjennetegnes av at pengebruk, gjeld og antall stillinger har økt kraftig det siste året, noe som også har medført et overforbruk på 22 millioner kroner.

Før vi eventuelt tar selvkritikk må vi imidlertid ta med oss at utenforliggende forhold har gitt oss størstedelen av disse utfordringene. Et dyrt lønnsoppgjør som ikke ble kompensert og en samhandlingsreform som ikke er fullfinansiert har gitt konsekvenser.

Vi sliter også med at det over år er investert for lite i bygningsmassen i kommunen. Nå kommer regningen i form av vedlikeholdsbehov og investeringsbehov. Det hører også med til historien at vi under den rødgrønne regjeringen har fått en dobling av gjelden i kommune – Norge, og dette merker vi også i Elverum. Alle disse forholdene har bidratt vesentlig til den økte pengebruken.

Selv om pengebruken øker i kommunen vil det nesten alltid være et ønske om å bruke enda mer penger og ansatte enda flere. Kommunens sentrale rolle som velferdsprodusent gjør at oppgavene på et vis aldri blir helt løst.

I en slik situasjon kan det være greit å ha med seg at kommunen ikke er den eneste produsenten av velferd i Elverum. Velferd produseres også i det enkelte hjem, i bedrifter, i familier og frivillige lag og organisasjoner. Vi må ikke stille oss i en situasjon hvor alt står eller faller med størrelsen på kommunens budsjett.

I fremtiden bør vi i tillegg til kommunal tjenesteproduksjon også legge vekt på aktiviteten i frivillig sektor, enkeltmenneskets vilkår samt verdiskaping i privat sektor. Vi er tjent ved å ta hele samfunnet i bruk ved at vi i større grad ser på samfunnsutviklingen som et resultat av en samlet innsats bestående av privat, offentlig og frivillig sektor. Kun på den måten kan vi skape en bærekraftig og fremtidsrettet velferd.

Noe av det mest gledelige i 2012 er at vi har nådd målet om vekst i innbyggertallet. Vi vokste til 20343 innbyggere, mens målet var 20300. At vår viktigste ressurs vokser er positivt i seg selv og det viser at Elverum er attraktivt. Det beviser at vi gjør mye riktig og at vi fører en politikk som støtter opp under Elverum som et regionsenter i vekst.

For å gå tilbake til årsberetningen så er den i seg selv et solid vitnesbyrd over det store arbeidet som gjøres av rådmannen og de ansatte i Elverum kommune hver eneste dag for å produsere velferdstjenester. Med erkjennelsen av at fremtidige årsberetninger må preges av større samsvar mellom budsjett og regnskap er det på sin plass å si tusen takk for innsatsen i 2012 til rådmannen og kommunens ansatte.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: