Publisert av: Yngve Sætre | juli 10, 2013

Innlegg i kommunestyret om tilstandsrapporten i grunnskolen, 29.05.13


valgkamp2011Ordfører!

Skole er et område hvor vi har omfattende internasjonale undersøkelser som viser hvordan Norge ligger an i forhold til andre land. Det er interessant, men også urovekkende lesning. I TIMMS undersøkelsen har vi i matematikk ligget under skalamidtpunktet på 500 poeng i hele perioden fra 1995 til 2011. I naturfag presterer vi også under gjennomsnittet og Norges resultater har blitt dårligere siden målingene startet i 1995. I PISA undersøkelsen gjorde Norge nylig en fin fremgang i lesing, men for øvrig presterer Norge på eller under gjennomsnittet.

Det er i lys av dette at vi må lese tilstandsrapporten om skolen i Elverum. Dette fordi det er slutt på den tiden da norske ungdommer kunne få seg en trygg jobb på den lokale bedriften som de kunne ha resten av livet. I dag er norske bedrifter i konkurranse med bedrifter over hele verden samtidig som vi har et lønnsnivå 58 % over våre handelspartnere. Vi må derfor være best på kvalitet og da er kunnskap avgjørende. En god skole er nøkkelen til fremtidig velferd. Blir norsk skole utkonkurrert blir også våre bedrifter utkonkurrerte.

En god skole gir også velferd og muligheter for den enkelte elev. Kunnskap gir muligheter som for mange er inngangsporten til et godt liv. En god utdannelse gir også mulighet til en sosial mobilitet vi i Norge kan være stolte av. Når det er sagt er det en ting jeg vil poengtere. Hardt skolearbeid har aldri skadet noen, og vi kan alle sammen være med på å løfte frem verdien av ærlig, grundig og ambisiøs innsats på skolen. Som samfunnsborgere kan vi alle bidra til å fremsnakke verdien av skoleinnsats.

Hovedutfordringen i norsk skole bør vi også snakke om – og det er at er at for mange elever kan for lite etter ti års skolegang. Dette gjelder særlig grunnleggende ferdigheter som lesing og regning. Dette betyr at kommunene som skoleeiere sitter med et stort ansvar og spørsmålet vårt blir hvordan vi skal ta fatt på dette.

Jeg mener vi må lytte til forskning. En studie utført av John Hattie i 2009 som involverte 83 millioner elever viser at skolestørrelse, skolebygninger og økonomi alene betyr svært lite for elevens læringsutbytte. De faktorene som beviselig har størst effekt er lærernes evne til å lede klasser, tilbakemeldinger til elevene og direkte instrukser om arbeidsinnsats, læringsmål og adferd.

Dette viser at vi må arbeide for å få bedre lærere. Vi må stille tydeligere krav i skolen og vi må gi bedre tilbakemeldinger til elevene. Tilstandsrapporten viser at vi er i gang med dette i Elverum. Prosjektene vi har satt i gang under betegnelsen læringslyst øker lærernes kompetanse og gjør dem bedre i stand til å lede klasser. De positive resultatene fra nasjonale prøver i Elverum viser også at vi er på riktig veg, selv om det fremdeles er et stykke igjen.

Arbeidet med å forbedre resultatene i skolen i Elverum må derfor fortsette med stor styrke. På den måten kan vi gi skoleelevene bedre muligheter til å mestre sitt eget liv og følge sine drømmer. En bedre skole legger også grunnlaget for fremtidig vekst og velferd i Elverum. Å bygge videre på den positive utviklingen i skolen er noe av det aller viktigste vi kan gjøre som politikere i Elverum.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: