Publisert av: Yngve Sætre | juli 10, 2013

Innlegg i kommunestyret om Namibia – samarbeid, 24.04.13


Yngve Sætre

Yngve Sætre

Ordfører!

Vennskapet med Tsumeb kommune i Namibia handler for meg like mye om å få som å gi. Vi gir noe av vår kompetanse og våre ressurser, og mottar rikelig tilbake i form av erfaringer, vennskap og kunnskap. Begge parter utvider sin horisont og kommer styrket ut av dette vennskapet. Samarbeidet har en stor verdi for Elverum kommune som vi skal være stolte av og bygge videre på i fremtiden.

For meg som førstereisgutt var min hovedoppgave i Namibia å bistå Arnfinn Uthus i hans arbeid og suge til meg alt jeg kunne av kunnskap. For mitt vedkommende var arbeidet med selve avtalen noe av det mest interessante. Jeg mener vi har fått en god avtale som er utvidet, styrket og spisset i forhold til den som var tidligere. Jeg er særlig godt fornøyd med at vi har med et punkt som går på næringsutvikling. Målet med dette er å få til kompetanseutveksling, og en ordning hvor grundere fra Tsumeb kan komme til Elverum for å lære.

Behovet for næringsutvikling i Tsumeb er udiskutabelt. Med en arbeidsledighet på 51 % og en befolkning hvor over halvparten lever på under 2 US dollar om dagen er behovet enormt. Hvis vi kan utgjøre en liten forskjell er det gull verdt. Selv om næringsutvikling er et krevende område mener jeg vi bør ha ambisjoner også her. Selv om oppgaven er stor betyr ikke det at vi ikke skal begynne på den.

Noe av det største vi var med på var nasjonaldagsfeiringen i Namibia. I sin tale for dagen brukte statsminister Geingob lang tid på å hylle den langvarige norske innsatsen for å hjelpe Namibia. Det som var bemerkelsesverdig var at han snakket først og fremst om Elverum og sekundært om Norge. Det sier litt om hvilken posisjon Elverum har i Namibia. Støtten fra Elverum omtalte han som «practical solidarity». Han traff ellers spikeren på hodet når han sa om Namibia at “the country is rich but the people are poor”. Den beste talen jeg hørte i Namibia var imidlertid ikke statsministeren sin, men den som Arnfinn Uthus holdt foran et fullsatt idrettsstadion på nasjonaldagen, hvor han blant annet fremhevet at ethvert samfunn har et særskilt ansvar for sin egen fremtid.

Namibia turen bød på unike opplevelser og læring på en måte som du ikke kan få på annet vis. Jeg vi gi ros til de som var med fra administrasjonen med Steinar Hovland i spissen. De utførte sitt arbeid med stor kunnskap, entusiasme og pågangsmot. Jeg vil også gi ros til Arnfinn Uthus som viste store evner til kommunikasjon og samhandling, og som gjorde en kjempeinnsats under hele prosessen.

For meg finnes det en rekke sterke grunner til at vi i Elverum skal drive med internasjonalt arbeid og ha et vennskapssamarbeid med Tsumeb. Hovedgrunnen er at vi må tro på noen prinsipper og verdier som er universelle og større enn oss selv, vi må ha evner til å se utenfor vår egen sandkasse og vi må ha vilje til internasjonal solidaritet. Mister vi dette perspektivet blir vi fattigere som mennesker, og vi blir fattigere som lokalsamfunn. Jeg og Høyre mener derfor helt klart at vi bør fortsette og helst styrke vårt internasjonale engasjement og vårt vennskap med Tsumeb. Vårt vennskap med Tsumeb gjør oss til et rikere samfunn.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: