Publisert av: Yngve Sætre | mars 23, 2013

Brev fra Namibia 03/13


Tsumeb, Namibia, 23.03.13.

I går hadde vi en begivenhetsrik dag her i Tsumeb. Første del av dagen gikk med til diverse møter på rådhuset samt et interessant besøk på arts-performance-centre (apc). Dette er en form for kulturskole som er bygget opp med private midler – etter det jeg forstår hovedsakelig fra europeiske givere. Vi fikk en omvisning på senteret og de hadde et rikt utvalg av instrumenter og hjelpemidler. Besøket ble avsluttet ved at elever og lærere gikk sammen og lagde en liten minikonsert for oss med afrikanske rytmer og instrumenter. En flott opplevelse!

Klokken 14.00 hadde vi møte med ledelsen i kommunen for å gjøre ferdig og skrive under samarbeidsavtalen mellom Elverum og Tsumeb kommune. Tilstede var jeg og tre andre fra Elverum kommune, med varaordfører Arnfinn Uthus i spissen. Fra Tsumeb var ordfører, varaordfører, rådmann og et par til.

Avtalen er utvidet og – etter mitt syn – spisset og forbedret i forhold til den gamle avtalen. Jeg er spesielt godt fornøyd med at vi har fått med et punkt om næringsutvikling. Med en arbeidsledighet på 51 % og store klasseforskjeller tror jeg at næringsutvikling, «job creating», entreprenørskap og kompetanseheving er noe av det viktigste Elverum kommune kan stimulere til her i Tsumeb. Det er vel riktig å si at jeg var delaktig i å sette dette på agendaen, og jeg er veldig glad for at det ble oppslutning om få med dette punktet i avtalen.

Etter et par timers møte ble avtalen underskrevet. De formelle bildene av ordfører og varaordfører ble tatt og gaver ble overrakt. Det var en begivenhet å få være med på dette. Det er ikke hverdagskost å delta i slike prosesser på den andre siden av jordkloden, og det gir erfaringer du ikke kan tilegne deg gjennom lærebøker eller teori. Erfaringene må rett og slett erverves gjennom å være tilstede og delta i prosessene.

I går ettermiddag rakk vi også å besøke en eldre mann som bor litt utenfor Tsumeb og som bruker en av gåstolene som Elverum kommune har sendt til Tsumeb. Mannen hadde nok vært en ressursperson i sine yngre dager, men var nå noe fysisk redusert. Gåstolen fra Elverum var imidlertid til stor hjelp for han i hverdagen, og han holdt motet oppe. Det er godt å se konkrete eksempler på at hjelpemidlene sendt fra Elverum faktisk utgjør en positiv forskjell for folk, og det fikk vi her en klar bekreftelse på.

I dag har vi besøkt Open air museum her i Tsumeb, hvor de blant annet har diverse historiske bygninger – litt i stil med Glomdalsmuseet på Elverum. Den som fanget min interesse sterkest var imidlertid en hel seksjon med avisutklipp fra norske aviser, hovedsakelig fra Østlendingen og Hamar Arbeiderblad. Temaet for utklippene var først og fremst samarbeidet mellom Elverum kommune, Namibiaforeningen og Tsumeb.

Det var svært interessant å lese reportasjer fra dengang daværende ordfører i Elverum, Olav Sæter, besøkte Namibia og Tsumeb for 20 år siden. Etter reportasjene å dømme fikk han en mottakelse minst en statsleder verdig. Enhver som er i tvil om styrken på forbindelsene mellom Elverum og Namibia bør forøvrig ta en tur til Open air museum i Tsumeb og ta en kikk på avisutklippene som er utstilt. Det gjør inntrykk.

Jeg har også hatt en interessant samtale med varaordføreren her i Tsumeb i dag, og temaet var Namibias utfordringer og muligheter. Det er vel liten tvil om at landet har problemer. FN har antydet at Namibia er det landet i verden som har størst ulikheter. Arbeidsledigheten og forskjellene mellom fattige og rike er enorme, det politiske engasjementet blant ungdommer er lavt og demokratiet i landet er neppe feilfritt. I tillegg truer tørken med å ødelegge for matproduksjonen, noe som kan bli dramatisk.

Her i Tsumeb virker det som om pressens rolle for lokaldemokratiet er svak. Elverum og Tsumeb har omtrent like mange innbyggere. I Elverum har vi to aviser, mens i Tsumeb er det ingen. Den nærmeste er i hovedstaden i Windhoek. Det er ganske åpenbart at den lokalpolitiske debatten da blir snever. Alle kan heller ikke lese og skrive, noe som reduserer avisenes rolle for demokratiet ytterligere. Selv om man ikke kan man lese kan man imidlertid lytte. Kanskje kan derfor lokalradio være mer effektivt enn aviser for å fremme demokratiet lokalt?

Over til litt mer trivielle ting. Jeg har vært en raskt runde i butikker i Tsumeb i dag, og prisene er ikke overraskende svært lave sett med norske øyne. For eksempel ligger prisen på ei skjorte på rundt hundre namibiske dollar, noe som tilsvarer ca. sytti norske kroner. Utvalget er brukbart, men jeg skulle gjerne sett at de hadde mer varer med namibisk særpreg. En del av klesplaggene minner mye om det finner på Cubus eller dressmann i Norge.

Om en times tid skal vi ha en evaluering av arbeidet vårt så langt. I morgen er det nasjonaldagsfeiring. Da er det på med dress og slips, og i tillegg skal jeg ta med teksten til den namibiske nasjonalsangen. I morgen får jeg nok bruk for den.

Yngve Sætre

Reklame

Svar

  1. Spennende å følge med på dine reiseskildringer, Yngve! Hilsen Frode

  2. Takk for det, Frode! Namibia-turen var meget interessant og lærerik!

    Yngve


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: