Publisert av: Yngve Sætre | mars 21, 2013

Brev fra Namibia 02/13


Igår, altså onsdag 20.03, fortsatte den aktive delegasjonen fra Elverum sitt arbeid her i Tsumeb med å følge opp eksisterende prosjekter, se på muligheter for nye samarbeidsområder og generelt styrke venskapsforbindelsene med Tsumeb. For min egen del er jeg opptatt av skolepolitikk, og jeg hadde derfor et spesielt ønske om å være med delegasjonen som besøkte skoler. Dette ble både nyttig og lærerikt.

Vi besøkte i alt fem skoler, hvorav fire har vennskapsrelasjoner til skoler i Elverum. På den første skolen møtte vi en rektor som var veldig bevisst på forbindelsene til Elverum. Vi hilste også raskt på de to norske lærerstudentene som for tiden jobber der.

Den andre skolen vi besøkte, St.Francis, var en morsom opplevelse. Skoledagen var ferdig, men elevene underholdt seg selv med musikk, sang og dans som bare afrikanere kan det. Skolegården formelig kokte av ungdommelig energi, og det var åpenbart at de ca. 700 elevene hadde det veldig gøy. Det er ikke hverdagskost å oppleve noe slikt, og de var laaangt unna noe av det jeg opplevde som elev på Østvang barneskole og Løten Ungdomsskole! Vi hilste også på rektor, og et par av lærerne.

På den tredje skolen vi besøkte var det ingen elever mens vi var der ettersom skoledagen var avsluttet. Vi møtte imidlertid rektor som kunne fortelle at hun ved en tidligere anledning hadde møtt Elverumsordfører Erik Hanstad. Vi fikk ikke så veldig mye inntrykk av selve skolen, men den virket å være i brukbar stand bygningsmessig sett.

På den fjerde skolen vi besøkte, Francis Galton, var rektor en hvit kvinne, og ut fra det jeg kunne se var skolebygningene her hakket bedre enn på de andre skolene. Vi besøkte også Francis Galton preeschool, altså førskolen til Galton, og dette ble en fin opplevelse da elevene her sang den namibiske nasjonalsangen for oss. Jeg er glad for at jeg fikk festet dette på film.

På de fleste skolene begynner skoledagen klokken 07.00 og er ferdig kl. 13.00. Jeg vil anta at dette har sammenheng med at varmen er minst plagsom tidlig på dagen. Innslaget av kristendom er dessuten lett å få øye på idet det er kristne tekster godt synlig både på kontorer og i andre lokaler.

Gårsdagen ble avsluttet med middag på et annet hotell her i Tsumeb, og da viste det seg at verden ikke er så stor likevel. Ved en tilfeldighet møtte jeg sjefen på Forestia på Braskereidsfoss, og det ble en hyggelig liten prat med han. Ellers snakket jeg også med en ung namibisk lærer som var interessert i å studere geografi i Norge. Som gammel Ås student foreslo jeg selvsagt at han skulle ta kontakt med Noragric på Ås.

I dag, 21. mars, er det nasjonaldag her i Namibia. Alle butikker og offentlige kontorer er stengt, men det er ikke noe feiring av noe slag. Feiringen er i stedet på søndag. For meg virker det litt rart at feiringen ikke er på selve nasjonaldagen, men slik er det altså. Dagen idag har derfor gått med til et lite besøk på Otjikoto Lake som litt unøyaktig og grovt fortalt er et stort hull i bakken fylt med vann. Tyskerne dumpet våpen i dette hullet i 1915 under 2. verdenskrig, og det er fremdeles en god del våpen på bunnen av vannet selv om noe av det er hentet opp.

Idag har vi også brukt en god del tid på å forberede møtene angående fornyelsen av vennskapsavtalen som skal være i morgen. Selve programmet for morgendagen er ikke helt klart, men jeg forbereder meg på mange timer i møter med politisk og administrativ ledelse i kommunen. Det ser jeg frem til!

Nå begynner mørket å senke seg over Tsumeb, og vi skal spise middag her på det hyggelige og veldrevne Minen Hotel om en halv times tid. Det er derfor tid for å logge seg av wifi – internettet og forberede seg til middag.

Yngve Sætre

Reklame

Svar

  1. Hei Yngve
    Takk for kjempespennende lesning, og jeg forstår at det er mange inntrykk og mye nyttig lærdom. Morsomt at du traff Bjarne, jeg vet at datteren hans Nina er i Namibia og at de skulle besøke henne. Lykke til med morgendagen og resten av turen, og hils så mye til resten av delegasjonen.

  2. Hei Erik, og takk for det. Ja, det var morsomt å treffe Bjarne, og hele turen var en kjempeopplevelse. Som du vet er jeg hjemme igjen i Elverum nå, men lærdommen fra Namibia – turen tar jeg med meg videre!

    Yngve


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: