Publisert av: Yngve Sætre | mars 20, 2013

Brev fra Namibia nr. 01/13


Jeg er en del av en delegasjon fra Elverum kommune som reiser og besøker vennskapskommunen Tsumeb i Namibia. Vi kom til Tsumeb mandag 18. mars, og etter å ha sjekket inn på Minen Hotel i sentrum av Tsumeb dro vi til Rådhuset for å møte den politiske ledelsen i kommunen, med ordføreren i spissen. Sammen med Elverumsdelegasjonen var også tre representanter fra Hedmark Fylkeskommunen som samme dag dro videre til et annet prosjekt ved kysten av Tsumeb.

Etter å ha hatt et innledende møte med kommunen dro vi videre til et møte med de regionale helsemyndighetene for å følge opp hvordan utstyr sendt fra Elverum blir tatt imot og brukt i Tsumeb. Dagen ble avsluttet med Elverum night hvor det var underholdning fra banr og ungdom og diverse taker. Også endel norske studenter var tilkstede. Dette var hovedskelig lærerstudenter som er her på tre måneders utveksling.

I dag har vi hatt ytterligere møter med politisk ledelse, blant annet for å diskutere vennskapsavtalen vår. Vi har også hatt møter med representanter fra barnehager. I dag har vi også besøkt tre barnehager hvorav to av de er samarbeidsbarnehager med Elverum. Den tredje bruker en container som de har fått av Elverum til barnehagelokale. Den siste barhehagen vi besøkte lå i Soweta, seom er slumrådet i Tsumeb.

Jeg er førstereisegutt til Afrika og til Tsumeb og det er en situasjon jeg er ydmyk i forhold til. Jeg møter alt med fordomsfrihet og lærevillighet samtidig som jeg er klar på at jeg har en misjon på denne turen og jeg skal derfor ha et aktivt forhold til det som skjer. Inntrykkene mine fra Tsumeb så langt er sterke, mangfoldige og til ettertanke.

De enorme forskjellene mellom fattige og rike er mest slående. Namibia er visstnbok et middels inntektsland og det er vekst i ekonomien. LIkevel er det balant de rikeste at veksten finnert sted og arbeidsledigheten er på svimlende 51 %. Over halvparten lever på mindre enn 2 amerikanske dollar om dagen. Jeg hadde en meget interessant samtale med ordføreren om disse temaene i går.

Idag har vi som sagt vært innom tre barnehager hvorav en lå i slummen i Soweto. Det er vanskelig å beskrive forholdene. Det må oppleves. Visstnok finnes det også verre steder enn de vi var innom. Klokken renner i gatene, «husene» er falleferdige blikkskur, det er søppel over det meste av området, folk går tilsynelatende formålsløst rundt. Det er ingen butikker, kun en luguber jeg skulle hatt betalt for å besøke. Etpar kvartaler unna ligger det fine hus med piggtrådgjeder rundt.

I dag har vi ogspå begynt arbeidet med samarbeidsavtalen mellom Elverum og Tsumeb kommune. Mange ideer ble drøftet og det gjenstår en god del arbeid før vi er i mål. Mine innspill så langt har i hovedsak gått på at vi må finne områder hvor vi kan utgjøre en forskjell og områder som betyr noe for Tsumbe.

I måte synes jeg det hadde vært positivt hvis vi kunne tatt et skritt i rikrig retning på hovedutfordring, nemlig arbeidsledigheten. Dette er et enormt lerret å blekem men hvis Elverum kan bidra litt til kompetanseheving på nærinbgsutvikling, entreprenørskap og inovasjon synes eg det hadde vært svært positivt. Kanskje også reiseliv kunne vært et område hvor vi på den enen siden kunne bidratt til å styrke næringslivet til Tsumeb og på den andre siden kunne formidlet turisme til Elverums befolkning?

Vi får se. Det gjenstår mye arbeid og mange møter innen vi skal dra hjem.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: