Publisert av: Yngve Sætre | mars 20, 2013

Brev fra Namibia nr. 01/13


Jeg er for tiden en del av en delegasjon fra Elverum kommune som besøker vår vennskapskommune i Tsumeb i Namibia. Etter en lang reise kom vi til Tsumeb mandag 18. mars, og etter å ha sjekket inn på Minen Hotel i sentrum av Tsumeb dro vi til Rådhuset for å møte den politiske ledelsen i kommunen. Der møtte vi ordfører, varaordfører og noen representanter fra formannskapet og kommuneadministrasjonen. Sammen med Elverumsdelegasjonen var også tre representanter fra Hedmark Fylkeskommunen som samme dag dro videre til et annet prosjekt lenger vest i Namibia.

Etter å ha hatt et innledende møte med kommunen dro vi videre til et møte med de regionale helsemyndighetene for å følge opp hvordan utstyr sendt fra Elverum blir tatt imot og brukt i Tsumeb. Dagen ble avsluttet med «Elverum night» hvor det var underholdning fra barn og ungdom og servering av mat med «lokalt tilsnitt». Det var også endel norske studenter tilstede. Dette var hovedskelig lærerstudenter som er her på tre måneders utveksling.

Tirsdag 19. mars hadde vi flere møter med politisk ledelse, blant annet for å diskutere vennskapsavtalen mellom Elverum og Tsumeb kommune. Delegasjonen har også gjenomført en rekke andre møter og selv var jeg med på et møte med representanter fra barnehager. Jeg var også med og besøkte tre barnehager hvorav to av de har kontakt med barnehager i Elverum. En av barnehagene bruker en container som ble brukt til å frakte materiell fra Elverum til Tsumeb som barnehagelokale. Den siste barnehagen vi besøkte lå i Soweta, som er slumområdet i Tsumeb.

Jeg er førstereisgutt til Afrika og til Tsumeb og det er en situasjon jeg er ganske ydmyk i forhold til. Jeg prøver å møte alt med fordomsfrihet og lærevillighet samtidig som jeg er bevisst på at jeg har en misjon på denne turen. Inntrykkene mine fra Tsumeb så langt er sterke, mangfoldige og til ettertanke.

De enorme forskjellene mellom fattige og rike er mest slående. Namibia har visstnok en arbeidsledighet på svimlende 51 %. Det er vekst i økonomien men veksten er ujevnt fordelt. Over halvparten lever på mindre enn 2 amerikanske dollar om dagen. Jeg hadde en meget interessant samtale med ordføreren om disse temaene i går.

Idag har vi som sagt vært innom tre barnehager hvorav en lå i slummen i Soweto. Det er vanskelig å beskrive forholdene. Det må oppleves. Visstnok finnes det også verre steder enn de vi var innom. Det renner noe som minner mistenkelig om kloakk i gatene, «husene» er falleferdige blikkskur, det er søppel over mye av området og folk går tilsynelatende formålsløst rundt. Det er ingen butikker, kun en bar med et tvilsomt utseende som jeg nok hadde kviet meg for å gå inn i. Et par kvartaler unna ligger det ganske fine hus med piggtrådgjerder rundt.

I dag har vi også begynt arbeidet med samarbeidsavtalen mellom Elverum og Tsumeb kommune. Mange ideer ble drøftet og det gjenstår en god del arbeid før vi er i mål. Slik jeg ser det bør vi prøve å finne områder hvor vi kan utgjøre en forskjell og områder som betyr noe for Tsumeb i praksis.

Etter mitt syn hadde det vært positivt hvis vi kunne bidratt noe på det som antakelig er en av hovedutfordringene, nemlig arbeidsledigheten. Dette er et enormt lerret å bleke, men hvis Elverum kan bidra litt til kompetanseheving på næringsutvikling, entreprenørskap og innovasjon synes jeg det hadde vært svært positivt. Kanskje også reiseliv kunne vært et område hvor vi på den ene siden kunne bidratt til å styrke næringslivet i Tsumeb, og på den andre siden kunne gitt noen muligheter til Elverums befolkning?

Dette og mange andre områder skal vi arbeide videre med de neste dagene. Det gjenstår mye arbeid og mange møter innen vi drar hjem.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: