Publisert av: Yngve Sætre | mars 10, 2013

Formuesskatten er distriktsfiendtlig


Høyres landsmøte 04.05.12Tall fra SSB viser at små kommuner i distriktene har lavere vekst i privat sysselsetting enn store kommuner i sentrale strøk. Dette er en av hovedutfordringene for kommuner i Hedmark. Kommunene er veldig avhengige av offentlige arbeidsplasser og svært sårbare ved endringer i rammebetingelser. Vi må erkjenne at vegen til vekst og solide arbeidsplasser i vårt distrikt går gjennom å styrke privat næringsliv.

En rapport fra utredningsselskapet NY Analyse AS i november 2012 viser at små og mellomstore bedrifter i distriktene rammes negativt av formuesskatten på arbeidende kapital. Dette fordi investeringsmidler tas ut av bedriftene gjennom utbytte til eierne for å betale formuesskatt.

Rapporten viser videre at fjerning av formuesskatten kunne gitt en eksempelbedrift i distriktene med 70 ansatte mulighet til å øke egenkapitalen med 6 prosent og sysselsettingen med 4 årsverk over en syvårsperiode. Eksempelet synliggjør den viktige sammenhengen mellom sterk egenkapital og trygge arbeidsplasser. Dette må vektlegges når vi diskuterer formuesskatt og næringsutvikling i distriktene.

I perioden 2013 – 2017 vil Høyre trappe ned formueskatten ved å heve bunnfradraget til 20 – 25 millioner kroner, og redusere satsen fra 1,1 til 0,5 prosent. Dette vil innebære at om lag 99 prosent av de som i dag betaler formuesskatt vil slippe dette. Parallelt med dette ønsker Høyre at det nedsettes et ekspertutvalg for å utrede løsninger som sikrer at de aller rikeste ikke blir nullskatteytere når formuesskatten fjernes helt. Høyres forslag om nedtrapping av formuesskatten vil styrke næringsliv, arbeidsplasser og velferd i Hedmark.

Yngve Sætre

Reklame

Svar

  1. Uten formuesskatt ville ikke Røkke betalt en eneste krone i skatt. Han har ikke hatt inntekt på mange år, ifølge skattelista …

    • Hei Silje, og takk for innspill. Høyre vil nedsette et ekspertutvalg for å utrede løsninger som sikrer at de aller rikeste ikke blir nullskatteytere når formuesskatten fjernes helt.

      Yngve Sætre


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: