Publisert av: Yngve Sætre | februar 28, 2013

Høyre vil øke vrakpanten betydelig


valgkamp2011I Østlendingen 21. februar sto det å lese at regjeringen økte vrakpanten med 500 kroner fra 1. januar for å få nyere og mer miljøvennlige biler på vegene. Målet om en nyere bilpark er det lett å være enig i. Ifølge Statistisk sentralbyrå var gjennomsnittsalderen for norske biler 10,5 år i 2011, mens snittalderen på bilene i Hedmark var hele 12,3 år. Sammenlignet med land i Europa har Norge en gammel bilpark. Ifølge organisasjonen ACEA er gjennomsnittsalderen på biler i EU 8,3 år.

I mine øyne er det et paradoks at et av verdens rikeste land har en av Europas eldste bilparker. En kraftig økning i vrakpanten kunne bidratt til å få nyere, sikrere og mer miljøvennlige biler på norske veger. Dessverre er regjeringens økning i vrakpanten trolig altfor liten til å gi noen effekt. Dette antydes også av bransjen selv i Østlendingens artikkel.

Nye biler er betydelig sikrere enn gamle biler. Ifølge forsikringsselskapet Folksam er risikoen for dødelig skade redusert med 90 prosent hvis man sammenlikner biler med årsmodell fra 2005 til 2009 med 1980 til 1984 – modeller. Den kraftig forbedrede sikkerheten gjør at det er i samfunnets interesse å få nyere biler på vegene. Høyre vil derfor øke vrakpanten betydelig i en tidsbegrenset periode for å få en mer miljøvennlig og sikker bilpark.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: