Publisert av: Yngve Sætre | januar 17, 2013

Midtrekkverk redder liv


Årsmøte Hedmark Høyre 25.03.11 2I Aftenposten 3. januar stod det å lese at det i forhold til folketallet er 55 % større sjanse for å bli drept i frontkollisjon på norske veger enn på svenske. I Norge ble 62 mennesker drept i frontkollisjoner i 2012. Bak dette tallet skjuler det seg store menneskelige lidelser. Det er en viktig samfunnsoppgave å redusere tallet på drepte og skadde som følge av møteulykker. Det mest effektive virkemiddelet er å bygge mer midtrekkverk.

Midtrekkverk er et effektivt virkemiddel fordi det fysisk hindrer frontkollisjoner. Erfaringer fra Sverige viser at midtdeler reduserer antall drepte med 76 prosent og antall hardt skadde med 47 prosent. I Sverige ser de viktigheten av midtrekkverk og bygger 200-250 km årlig. Sverige har nå omtrent syv ganger så mye midtrekkverk som Norge.

Erfaringer i Norge viser også at ulykkene reduseres betraktelig. En analyse av Statens vegvesen i Vestfold viser at antall drepte og hardt skadde på E18 mellom Tønsberg og Sandefjord er redusert med 86 % etter at det kom midtdeler på strekningen.

Hovedargumentene imot midtrekkverk er vansker med forbikjøring og fare for kødannelse. Det er en korttenkt argumentasjon. Erfaringer fra strekninger med midtrekkverk er hovedsakelig gode, og eventuelle ulemper er en liten pris å betale i forhold til de ulykkene man unngår og de livene man sparer.

I Norge planlegges det å bygge bare 19 km med midtrekkverk i 2013. Det er etter min mening altfor lite. Jeg er glad for at Høyre ønsker en betydelig sterkere satsing på midtrekkverk. I sitt alternative statsbudsjett for 2013 vil Høyre bruke 1,2 milliarder mer på veg enn regjeringen, og bygge omtrent tre ganger så mye midtrekkverk som de rødgrønne. Høyre har innsett at midtrekkverk redder liv.

Yngve Sætre

Reklame

Svar

 1. Midtdeler er vel og bra, spesielt i et valgår, men man skal være varsom med å forsake utrykningskjøretøyenes fremkomlighet på nullvisjonens alter.
  Midtdeler kan i mange tilfeller også bety nye utfordringer for myke trafikanter.

  Tall fra svenske Trafikverket viser også at antall motorsykkelulykker med dødelig utfall som involverer wirerekkverk er stigende. De samme tallene viser også at motorsykler er sterkt overrepresentert i rekkverksulykker i Sverige, ref NMCU’s respons på høringsrunde for håndbok 17.

  Riktignok er Høyre i medvind om dagen, men det kan være grunn til å tro at Høyre undervurderer velgermassen med i overkant banal argumentasjon om hvilket parti som vil bygge flest kilometer midtdeler.
  Målrettet utbygging gir formodentlig bedre effekt, og det er ulykkespunkt/strekninger som burde prioriteres mht nullvisjonen, selv om det muligens ikke gir like mange kilometer midtdeler.

  Med ønske om godt valg! 🙂

  • Hei Espen, og takk for innspill.

   Det er mulig vi har litt ulikt syn på betydningen av midtdelere. Likevel håper jeg vi kan være enige om at midtdelere brukt på riktig og fornuftig måte er et godt trafikksikkerhetstiltak som det bør satses mer på i Norge. Godt valg til deg også!

   Yngve Sætre


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: