Publisert av: Yngve Sætre | januar 3, 2013

Yte etter evne, og få etter behov


Årsmøte Hedmark Høyre 25.03.11 2I nyttårstalen sa statsminister Jens Stoltenberg følgende når han beskrev det han kaller den norske modellen: «Kontrakten er enkel. Alle må yte etter evne, og alle skal få etter behov.»

Dette sitatet er hentet fra Karl Marx sitt politiske kampskrift Kritik des Gothaer Programms fra 1875 som beskriver hvordan overgangen til kommunismen skal foregå. I kommunismens endelige fase skal alle motta etter behov. Av flere grunner er jeg overrasket over at Jens Stoltenberg bruker et slikt politisk kontroversielt sitat av kommunisten Karl Marx i sin nyttårstale.

For det første trodde jeg nyttårstalens fremste oppgave var å samle folket og inspirere til innsats i 2013, samtidig som enkeltmennesker og organisasjoner blir hedret for sin innsats i 2012. Etter min mening er et slikt sitat ikke egnet til hverken å samle eller inspirere til noe som helst. Tvert imot opplever jeg sitatet som splittende, kontroversielt og uttrykk for en feilslått drøm om et utopisk samfunn.

For det andre er sitatet fra Marx et uttrykk for en kommunistisk politikk jeg trodde Arbeiderpartiet flørtet med, men i praksis forlot lenge før krigen. Det er derfor ganske merkelig å benytte et slikt sitat i en kontekst som omhandler det norske samfunnet i 2013, og statsministerens politiske visjoner for fremtiden. Hva sier dette egentlig om Stoltenbergs politiske fremtidsvyer? Usikkerheten blir iallefall hengende i luften for meg.

For det tredje er jeg grunnleggende uenig med Stoltenberg i at vårt land er basert på et system inspirert av Marx sitt sitat. Skal man «yte etter evne og få etter behov» forutsetter det en radikalt større omfordeling av samfunnets ressurser enn vi har idag. Det vil i klartekst si mye høyere skatter, en altoppslukende stat og i praksis en avskaffelse av privat eiendomsrett. I et slikt samfunn vil det heller ikke lønne seg å jobbe litt ekstra, noe jeg trodde de fleste politiske partier i Norge ønsket. Jeg kjenner meg rett og slett ikke igjen av Stoltenberg sin beskrivelse av det norske samfunnet.

Jeg håper at Stoltenbergs sitatbruk var et arbeidsuhell i mangel på fantasi eller andre sitater, og at det ikke markerer enn en ny politisk kurs. Hvis det gjør det blir jeg alvorlig bekymret. For øvrig hadde jeg i år mye mer sans for Kongens nyttårstale enn statsministerens. Kongens nyttårstale var fremragende.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: