Publisert av: Yngve Sætre | oktober 24, 2012

Innlegg i kommunestyret om tertialrapport og festeavgift på Prestegårdsjordet


Her er mitt innlegg i kommunestyret 24.10.12 om Elverum kommunes tertialrapport, og den sterke økningen i festeavgift på Prestegårdsjordet.

Ordfører!

Tertialrapporten er som vanlig en ryddig og god presentasjon av tilstanden i Elverum kommune, og tallene viser i hovedsak at Elverum kommune er på rett veg. Den største kilden til bekymring – og på grensen til provokasjon – er den store økningen i festeavgift på Prestegårdsjordet. Faktisk er økningen i størrelsesorden 2000 prosent fra 2011 til 2012. Denne økningen er uanstendig og fullstendig uakseptabel for Elverum kommune.

Festeavgiften er økt med ca. 1000 ganger fra 1972 til i dag. Dette er himmelhøyt over vanlig prisstigning. Som eksempel kostet den elegante MINI`en til ordføreren 19.000 i 1972, men selv om en ny MINI også er fin koster den ikke 19 millioner i dag. Den voldsomme økningen i festeavgift som Opplysningsvesenets fond presenterer er utenfor det jeg vil kalle vanlig logikk og anstendig prisøkning.

Det er imidlertid ikke bare økningen som skurrer. Selve nivået på tomtefesteleien skurrer også. Tomtefesteavgiften tilsvarer en nåverdi på over 800.000 kroner pr. dekar hvis vi regner med 4 prosent kalkulasjonsrente. Dette betyr at det må være vurdert som boligtomter eller næringsareal. Men ifølge arealplanen er ikke arealet definert som boligområde eller næringsområde, det er definert som sentrumsområde. Jeg stiller spørsmålet ved logikken og realismen i at en fotballbane og et område som ikke er regulert til tomter og ikke er opparbeidet til tomter kan ha en verdi som tilsvarer attraktive boligtomter?

Det er grunn til å stille spørsmålstegn ved måten OVF opptrer på. En privat aktør i et fritt marked kunne neppe opptrådt slik overfor sine samarbeidspartnere, da ville markedet ha reagert og den private aktøren ville fått problemer. OVF tar tydeligvis ikke slike hensyn. Jeg mener det er grunn til å stille et alvorlig spørsmålstegn ved hvordan OVF utøver sitt samfunnsansvar. OVF representerer store verdier, og deres eiendommer berører mange mennesker og store samfunnsinteresser på landsbasis. Hvis OVF sin opptreden i denne saken representerer en generell holdning og praksis mener jeg det er grunn til å forfølge denne saken videre på prinsipielt grunnlag.

Jeg er også betenkt over at det har gått så lang tid før kommunestyret ble informert om denne saken. Fra nå av må politisk ledelse i Elverum kommune involveres sterkt i prosessen, og saken må legges frem til politisk behandling i formannskap og kommunestyre med en gang alternative løsninger er på plass. Det kan tenkes ulike løsninger, og vi må holde alle muligheter åpne. Det viktigst nå er at kommunestyret er klinkende klare på at denne økningen i tomtefeste ikke er akseptabel. Jeg håper derfor kommunestyret kan støtte det enstemmige forslaget til vedtak fra formannskapet.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: