Publisert av: Yngve Sætre | november 15, 2012

Innlegg i kommunestyret om NHO – rapport


Her er mitt innlegg om NHO – rapporten i kommunestyret 15.11.12:

Ordfører!

Jeg vil først si at dette er en veldig positiv sak, og jeg vil skryte av Elverum Fremskrittsparti som tok initiativ til å sette saken på dagsorden.

Elverum er en veldrevet kommune som produserer gode velferdstjenester til Elverums befolkning. Vi har kontroll og vi er på riktig spor. Men det er ikke nok. For å si det som Povel Ramel: «Selv om man er på rett spor blir man overkjørt hvis man bare sitter der.»

Det er i bunn og grunn det disse rapportene handler om. Selv om mye er bra i Elverum må vi bevege oss, tenke nytt og utvikle oss slik at vi stadig kan forbedre våre tjenester. Det er ikke nok at vi er på riktig spor. Vi må hele tiden bli mer effektive for å kunne forbedre våre velferdstjenester.

Jeg tror vi har mye å lære av andre kommuner når det gjelder å drive effektivt. Jeg tror også vi har mye å lære av private aktører når det gjelder evne til rask omstilling. Private aktører har åpenbart andre incitamenter, virkemidler og mål med sin virksomhet enn en kommune, men likevel kan vi både lære og bli inspirert av de privates evne til å fornye seg og hente ut det lille ekstra.

De to rapportene som vi nå skal behandle peker på et betydelig innsparingspotensial, henholdsvis 65 millioner og 30 millioner gjennom prosessforbedringer, lean – metodikk og vurdering av konkurranseutsetting.

Jeg vil understreke at rapportene ikke omhandler noe som helst om privatisering. Kommunen skal fremdeles ha det fulle og hele ansvaret for alle type tjenester, og det er jeg meget tilfreds med.

Det er også viktig å poengtere at det ikke er noen enkel veg frem til målet om 30 til 60 millioners innsparing. Det må til et betydelig arbeid som må gis høy prioritet med en konkret tidsplan slik at vi kan oppnå konkrete effekter. Nettopp det ønsket vi i Høyre å fremheve ved vårt forslag til vedtak i formannskapet.

Til tross for en konstruktiv diskusjon med tilsynelatende enighet i formannskapet stemte Arbeiderpartiet imot vårt forslag. Logikken i dette må bli at Arbeiderpartiet er imot å gi dette arbeidet høy prioritet, og at de ikke ser for seg målbare effekter i løpet av økonomiplanperioden. Jeg syns det er synd og rart. Spesielt når alle de andre partiene var enig i Høyres forslag, inkludert Sosialistisk Venstreparti.

Dette er en viktig sak fordi det handler om vår evne til å levere fremtidige velferdstjenester. Ved å gi dette arbeidet høy prioritet kan vi gi et tydelig signal til rådmannen om viktigheten av denne saken.

Jeg har store forventninger til denne prosessen, og jeg håper at Arbeiderpartiet kan sette de politiske kjepphestene på stallen og stemme sammen med resten av kommunestyret i denne saken, inkludert punkt 6 i vedtaket.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: