Publisert av: Yngve Sætre | oktober 12, 2012

Nye ideer og bedre løsninger


World Economic Forum kom nylig med sin konkurranserapport for 2012. Denne rangerer Norge på 84. plass blant landene når det gjelder kvalitet på veger, og på 82. plass når det gjelder skattenivå (nr. 1 har lavest skattenivå). Infrastruktur, byråkrati, skattesatser og manglende tilgang til finansiering blir fremhevet som hindre for næringsutvikling. Vi ligger langt bak andre land på områder som har betydning for konkurranseevne og verdiskaping. I Hedmark føler vi dette på kroppen, noe som understrekes av at vårt fylke de to siste årene er på bunnen i antall vekstselskaper. Hvordan skal vi snu denne trenden og få mer vekstkraft og næringsutvikling?

Min påstand er at vi trenger nye ideer og bedre løsninger for å få mer konkurranseevne og sikrere arbeidsplasser. For det første må formuesskatten fjernes. Dette er i realiteten en skatt på norske arbeidsplasser. Ressurser som burde blitt brukt til investeringer i næringsliv og arbeidsplasser går i stedet til skatt. For å bruke et bilde fra landbruket så er dette å beskatte settepotetene. Ekstra ille blir det når vi vet at utenlandske selskaper i Norge ikke betaler formuesskatt, og at Norge er et av få land i Europa som har skatt på formue. Formuesskatten er en særnorsk skatt som Høyre vil fjerne.

For det andre må vi bygge mer og bedre veg. World Economic Forum rangerer Norge etter land som Etiopia, Kenya, Namibia og Mexico når det gjelder kvalitet på veger. Den dårlige vegstandarden svekker trafikksikkerheten og hindrer varer og folk i å komme frem. Høyre vil igangsette flere nye vegprosjekter basert på offentlig – privat samarbeid (OPS). Dette gir raskere utbyggingstid, forutsigbar finansiering og sikkerhet for godt vedlikehold.

For det tredje må byråkratiet slankes og forenkles. Aftenposten hadde nylig en artikkel om det voksende byråkratiet i Norge. Der kommer det frem at byråkratiet vokser tre ganger raskere enn resten av staten. De tre siste årene har antall ansatte i departementer og direktorater økt med hele 13,1 prosent. Byråkrati og offentlig sektor er i ferd med å bli et svært komplisert system hvor bare de mest ressurssterke finner frem. Høyre vil forenkle regelverk, samordne tjenester, målrette velferdstilbud og redusere byråkrati for å styrke kvaliteten og gjøre det enklere å finne frem i møtet med offentlig sektor. Et forenklet byråkrati vil frigjøre ressurser til næringsutvikling, og gjøre det enklere for private aktører å drive og utvikle næringsvirksomhet.

Når de rødgrønne blir konfrontert med Norges utfordringer, er motargumentet som regel at Norge er verdens beste land å bo i. Det er riktig at Norge er et godt land å bo i, men vår høye velstand skyldes i stor grad våre oljeinntekter og ikke vår generelle konkurransekraft. De rødgrønne sementerer situasjonen, og på mange områder ser vi at Norge er modent for forandring.

Vi trenger nye ideer og bedre løsninger for å styrke norsk konkurranseevne og trygge norske arbeidsplasser. Dette gir i neste omgang grunnlag for et velferdssamfunn som er mindre oljeavhengig og mer fremtidsrettet. Det er nå vi må legge grunnlaget for fremtidig verdiskaping og velferd. Vi må så før vi kan høste – eller som Erling Norvik har sagt det: «Egg må verpes før de kan brukes, verdier må skapes før de kan fordeles.»

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: