Publisert av: Yngve Sætre | april 18, 2012

Innlegg om MOT i kommunestyret 18.04.12


Ordfører!

Skoleelever i Elverum skal lære seg kunnskaper i basisfagene norsk, engelsk og matematikk. Men et mål med skolegangen er også at elevene skal bli beriket av noen verdier og få disse til å sette seg i ryggmargen.

Disse verdiene bør bygge på det beste vi har fra vårt kulturgrunnlag: Du skal være mot andre slik du vil at andre skal være mot deg, du skal gripe inn overfor urett, og du har et ansvar for å hjelpe medmennesker i nød. For å kunne hjelpe andre er det også grunnleggende viktig at du evner å ta ansvar for deg selv.

MOT – prosjektet tar tak i mye av dette. Prosjektet handler om å bidra til å fremme ansvarsfulle, empatiske og dedikerte elever med livsmot. Dette er helt sentralt for å gjøre elevene rustet til skolegang og fremtidige liv.

I krysningspunktet mellom skolearbeid og verdier vil jeg videre trekke frem betydningen av hardt og ærlig arbeid. En fullverdig innsats på skolen gir deg mulighet til å forfølge dine drømmer – og det øker sjansen til sosial mobilitet senere i livet. Denne muligheten bør presenteres som en inspirasjonskilde for elevene, og en verdi i seg selv.

Jeg vil også trekke frem ett moment ved elevenes tidsbruk som jeg mener har betydning for verdier og utvikling. På skolekonferansen på Koppang 15. mars hørte vi at dagens ungdom ved 21 års alder i gjennomsnitt har brukt 15.000 timer på formell utdanning, 20.000 timer foran TV – en og 50.000 timer foran PC – en.

Altså har de brukt nesten fem ganger så mye tid foran en elektronisk skjerm som de har brukt på utdanning. Vi bør stille oss spørsmålet hva dette gjør med verdier, erfaringer og holdninger til unge mennesker.

Jeg mener at foreldrene innimellom bør ha mot til å skru av TV – en og sette bort dataspillet. Impulser utenfra er selvsagt naturlig, men vi kan ikke la kommersielle aktører – eller NRK for den saks skyld – ta over oppdragelse og formidling av verdier til barn og ungdom.

Dette må fremdeles være foreldrenes hovedansvar – med skolen som en sentral medspiller – og med frivillige organisasjoner, idrett og samfunnet for øvrig som viktige bidragsytere.

MOT – prosjektet vil bidra til å gjøre elevene til mer bevisste mennesker med livsmot og læringslyst. Elverum Høyre støtter prosjektet fullt ut, og ønsker det lykke til. Som skoleeier er det viktig at kommunestyret også følger opp prosjektet på en hensiktsmessig måte i tiden som kommer.

Takk.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: