Publisert av: Yngve Sætre | mars 24, 2012

Innlegg på årsmøtet til Hedmark Høyre 24.03.12


Her er mitt innlegg på årsmøtet til Hedmark Høyre 24. mars. Innlegget ble holdt under beretningsdebatten.

Årsmøte!

«Det må et løft til på alle områder dersom Hedmark skal lykkes i å konkurrere med resten av landet om arbeidsplasser, velferd og utvikling.» Det skriver Gunnar i årsberetningen, og han fortsetter med å slå fast at utfordringen er stor for Hedmark frem mot 2030. Jeg mener det er en kjerneoppgave for Hedmark Høyre å gi svar på disse store utfordringene.

Fylkesmannen og Fylkeskommunen har satt seg et mål om at vi skal være 220.000 innbyggere i Hedmark i 2020. Dette er et ambisiøst, og på mange måter potent mål, men svakheten er at det begynner i feil ende. Vi bør heller sette oss høye mål for de grunnleggende utfordringer som bestemmer utviklingen. Jeg tenker på skole og næringsutvikling.

Skoleresultatene i Hedmark er dramatisk dårlige. Seks av ti gutter fullfører ikke videregående skole på normert tid, og Hedmark ligger nest sist av fylkene når det gjelder grunnskolepoeng. Mange roper om mer penger til skolen, men en artikkel i tidsskriftet The Economist hevder at kun 10 % av skoleresultatene bestemmes av hvor mye penger vi bruker på skole. Den samme artikkelen peker på fire nøkler til en god skolepolitikk: Mer makt tilbake til skolene, valgfrihet mellom forskjellige typer skoler, fokus på de svakeste elevene og høye krav til lærerne. Dette minner mye om god høyrepolitikk, og alt tyder på at en slik strategi vil fungere også i Hedmark.

I NHO`s Nærings NM for 2011 havnet Hedmark på 16. plass av 19 fylker. Dette til tross for at det i Hedmark drives et ganske omfattende næringsutviklingsarbeid av kommuner, fylkeskommunen, fylkesmannen, innovasjon Norge, næringshager og stat. Kanskje det er på tide å spisse noe av denne satsingen? Kommunene har en viktig rolle i næringsutviklingsarbeid, men hvorfor fylkeskommunen skal bruke 155 millioner på næringsarbeid i 2012 stiller jeg et spørsmålstegn ved. Hvilken effekt gir egentlig disse midlene?

Jeg tror vi i større grad bør konsentrere næringspolitikken mot det vi vet virker. World Economic Forum peker på skatter, byråkrati og infrastruktur som hindre for næringsutvikling i Norge. Kanskje vi bør lytte til dette og slanke byråkratiet, fjerne formuesskatten og bygge bedre veger. Kanskje de 155 millionene som fylkeskommunen skal bruke på næringsarbeid i 2012 hadde gjort mer nytte for seg hvis de ble brukt på veger?

I stedet for en ambisjon om 220.000 innbyggere bør vi sette oss høye mål for skole og næringsutvikling i Hedmark. Det vil i neste omgang gjøre Hedmark mer attraktiv og tiltrekke seg potensielle innflyttere. For å si som Erling Norvik: «Egg må verpes før de kan brukes, verdier må skapes før de kan fordeles.» Det er det det handler om. Antall innbyggere i seg selv skaper ikke automatisk mer velferd. En god skole og en treffsikker næringspolitikk er vegen til mer verdiskaping og velferd i Hedmark. Høyre sin fremste oppgave er å være kartleser og vegviser mot dette viktige målet.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: