Publisert av: Yngve Sætre | februar 22, 2012

Spennende forslag fra KS


Leder i Kommunenes Sentralforbund, Gunn Marit Helgesen, sier i en artikkel i Aftenposten 20. februar at kommunene, ifølge eksperter, kan bidra med 40 prosent av CO2 – kuttene som skal gjøres hjemme. Av artikkelen går det frem at klimakuttene er tenkt gjennomført ved at kommunene selger utslippskutt til staten etter mønster av internasjonal kvotehandel. KS utdyper saken på sine nettsider.

I denne sammenheng er det interessant å minne om Elverum sitt positive bidrag til klimaregnskapet, og potensialet for ytterligere kutt. De samlede årlige utslipp i Elverum tilsvarer om lag 90.000 tonn CO2-ekvivalenter pr. 2007, mens Elverums skoger binder netto ca. 300.000 tonn CO2 pr år. Bindingen utgjør altså i størrelsesorden det tredobbelte av utslippene, med en netto binding tilsvarende ca. 200.000 tonn.

Elverum kommune har mål om at Elverum i 2030 skal ha en positiv klimagassbalanse tilsvarende 280.000 tonn CO2-ekvivalenter, noe som altså innebærer en økning på 80.000 tonn CO2-ekvivalenter fra 2010 til 2030. Mer om dette kan leses i Elverum kommunes ypperlige energi- og klimaplan.

Forslaget fra KS er meget spennende, og dersom det blir gjennomført vil det kunne markere en ny giv  i klimaarbeidet. Ved å gi kommunene reelle økonomiske incentiver til klimakutt vil man kunne utløse lokale tiltak på en helt ny måte, og gi større eierskap og kraft i det lokale klimaarbeidet. La oss håpe dette forslaget følges opp av sentrale myndigheter.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: