Publisert av: Yngve Sætre | september 21, 2011

Om gjeld og sparing


I Aftenposten i dag kan man lese at nordmenn aldri før har hatt så mye gjeld som de har nå. Årsaker og virkninger av dette har jeg ikke tenkt å spekulere i, men jeg tenker umiddelbart på at det personlige ansvaret må være med i bildet når det gjelder slike vurderinger.

Uansett er det ikke bare gjeldsgraden som er viktig når det gjelder husholdningers økonomi. Også spareraten sier mye om den økonomiske tilstanden i norske husholdninger. Det bør være et mål at husholdningene sparer noe av sine inntekter. Å ha noen kroner i bakhånd gir den enkelte økt trygghet, uavhengighet og langsiktighet – og dette er som kjent gode konservative verdier.

Høyre foreslår i sitt Stortingsprogram flere tiltak for å stimulere til økt sparing:

  • styrke ordningen med Boligsparing for ungdom (BSU) betydelig
  • styrke skattefordelen ved privat pensjonssparing
  • øke skattefradraget for ansatte som kjøper aksjer i egen bedrift

Ifølge tall fra SSB lå spareraten i 2010 på 7,6 prosent, noe som er lavere enn den var i størstedelen av perioden når Høyre sist var i regjering. Det bør være et mål å øke spareraten fra dagens nivå, og Høyres forslag kan bidra til det.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: