Publisert av: Yngve Sætre | september 19, 2011

Dårlig idé fra Roar Flåthen


I Dagens Næringsliv på fredag gikk LO – leder Roar Flåthen ut og var svært kritisk til Orkla sine salgsplaner, som omfatter blant annet REC og Borregaard. Stein Erik Hagen blir kalt en kortsiktig og kynisk kapitalist, og Flåthen lanserer en idé om et statlig investeringsfond som skal brukes for å holde norske selskaper på norske hender.

Flåthen sitt forslag vitner om liten aksept for hvordan næringslivet faktisk fungerer. Omstilling, restrukturering, salg og oppkjøp over landegrenser er endel av hverdagen og kampen for å oppnå profitt og vekst i et krevende marked. Som et internasjonalt selskap er det ikke overraskende at Orkla opererer på samme måte. Dette er et utslag av viljen til å oppnå gode resultater og gi eierne tilfredsstillende avkastning.

I Norge sitter vi i glasshus hvis vi kritiserer at utenlandske selskaper går inn på eiersiden i norske selskaper. Norge er en betydelig eier i utenlandske selskaper gjennom Statens pensjonsfond, og hvis det skal fortsette må vi faktisk også akseptere at utlendinger går inn som eiere i norske selskaper. Noe annet lukter dobbeltmoral.

At vi aksepterer utenlandske eiere betyr imidlertid ikke at vi ikke skal arbeide for at norske selskaper forblir på norske hender. Selvsagt skal vi arbeide for å styrke norsk eierskap. Et statlig investeringsselskap er imidlertid en dårlig idé, ettersom staten allerede er en for stor og dominerende eier i norsk næringsliv. Det er mye bedre å fjerne formuesskatten og gi bedre vilkår for norsk privat eierskap. Det vil bidra til at norske selskaper forblir på norske hender også i fremtiden.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: