Publisert av: Yngve Sætre | juli 29, 2011

Reisebrev fra Washington D.C, 29.07.11


Washington D.C er en interessant by av flere grunner, men det er en grunn som gjoer Washington til en helt spesiell by i USA: Det er her de viktige beslutninger fattes. Washington D.C. har dessuten en nesten uendelig rekke av severdigheter. Her er det bygninger, minnesmerker, museer og arkitektur som legger grunnlaget for en betydelig turisme. I hjertet av det hele er «The National Mall» med The Capitol i den ene enden, Washington – monumentet i midten, og Lincoln – monumentet i den andre enden. Jeg har sett dette paa TV en rekke ganger, men de ulike minnesmerkene og avstanden dem imellom er mye, mye stoerre enn det jeg hadde forestilt meg! Naar man er oppe ved Washington – monumentet, og de amerikanske flaggene som omkranser monumentet blafrer i vinden og man ser mot det enorme Lincoln – monumentet, kan man fort bli grepet av synet og stemningen. Dette er nok det vakreste stedet jeg til naa har sett i USA.

Den foerste dagen jeg var her besoekte jeg The Capital med tilhoerende omvisning. Bygningen er imponerende med sin stoerrelse, arkitektur og vegger som huser svaert viktige deler av USAs historie. Etter aa ha staatt ca. en time i koe og gaatt gjennom en ekstra sikkerhetssjekk fikk jeg ogsaa overvaere debatten i Representantenes Hus fra galleriet. Det var ikke mange representanter tilstede i salen da jeg var der, noe som forsaavidt er et likhetstrekk med arbeidsmaaten i det norske Stortinget. I Representantenes Hus er de forskjellige statene representert etter hvor mange innbyggere de har, mens i Senatet har alle statene to representanter. Det er dermed flere representanter i Representantenes Hus, og selve salen er stoerre enn i Senatet. Ansvarsdelingen mellom Represententenes hus og Senatet kom istand etter et kompromiss som blir omtalt som «The Great Compromise».

Dag nummer to ble i stor grad brukt til aa besoeke Arlington National Cemetery. Her ligger blant annet Kennedy – broedrene gravlagt. John. F. Kennedy sin grav ligger paa en liten forhoeyning, og utsikten over Washington D.C. er formidabel. Gravstedet i seg selv er forsaavidt ganske enkelt, men verdig og monumentalt. Robert F. Kennedy og Edward Kennedy har sine graver like ved. Den ukjente soldats grav er et annet gravsted som er mye besokt. Her er det vakthold 24 timer i doegnet, 7 dager i uken. Seremeonien med vaktbyttet blir utfoert med imponerende presisjon.

Det er naa gaatt en uke siden de grufulle hendelsene i Norge. Hele denne uken har amerikanere som har hoert at jeg kommer fra Norge uttrykt forferdelse over hendelsene som har funnet sted, og samtidig uttrykt stoette og sympati med Norge. Amerikanerne vet hva de snakker om naar det gjelder terrorhandlingers grufullheter, og deres omtanke er baade prisverdig og roerende.

Den siste dagen her i Washington D.C. har jeg brukt til aa besoeke Ford Theater, hvor Abraham Lincoln ble skutt 15. april 1865. Teateret er fremdeles i bruk, og ser stort sett ut slik som det gjorde i 1865. I tilknytning til teateret er det ogsaa et lite museum som tar for seg Abraham Lincolns liv og virke som politiker.

Idag har jeg ogsaa besoekt The Capitol, og fulgt debatten i Senatet fra galleriplass. Debatten idag var meget interessant da den omhandlet USAs budsjett. Mens jeg var der hadde senatorer fra North – Carolina, Texas, Wyoming, Nebraska og South – Dakota ordet. Senatoren fra North – Carolina var demokrat, mens de andre var republikanere. Debatten var baade god og interessant, og det sentrale var selvsagt USAs oekende gjeld. Gjelden naermer seg 100% av GDP, og det kom frem i debatten at gapet mellom inntekter og utgifter er det stoerste i USA paa 60 aar.

Det er ingen tvil om at USA har utfordringer. Den politiske debatten er paa mange maater klassisk. Republikanerne advarer mot gjelden og de (i deres oeyne) store offentlige utgiftene, og at oekte skatter vil kvele bedriftene. Demokratene maner til ansvarlighet, og fremhever at republikanernes alternativ ikke vil gi nok penger til helsesektoren. Frist for aa komme frem til en loesning paa budsjettproblemene er 2. august. Det blir spennende aa se om det blir enighet innen den tid. Slik jeg opplevde det i dag er det ganske betydelig avstand mellom de to partiene.

I morgen forlater jeg USA etter nesten fire uker her. Takk til alle som har bidratt til fine og minneverdige opplevelser paa denne turen. Dette flotte landet kommer jeg utvilsomt til aa besoeke igjen. 

Takk for naa, og paa gjensyn, USA!

Yngve Saetre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: