Publisert av: Yngve Sætre | juli 26, 2011

Reisebrev fra New York og Pennsylvania, 25.07.11


Vi kom til New York den 18. juli. De neste dagene ble brukt til aa utforske byen, og vi gjorde korte og lengre stopp paa kjente severdigheter som Frihetsgudinnen paa Liberty Island, Ground Zero, Wall Street, Madison Square Garden, Times Square, FN – bygningen, Empire State Building og Dakota-bygningen, hvor John Lennon saa tragisk ble skutt i 1980. Siden vi bodde paa soervest-hjoernet av Central Park ble det anledning til joggeturer i Central Park de morgenene vi var i byen. I Central Park er man absolutt ikke den eneste som jogger om morgenen, og det er et stort og fascinerende mangfold naar det gjelder joggernes prestasjoner.

New York er en pulserende og stor by, men den er samtidig ganske oversiktlig. Byplanleggerne har vaert baade fremsynte og visjonaere, noe som etter min mening har gitt et fremragende resultat. Gatesystemet som er bygd opp av «streets» og «avenues» er lett aa orientere seg i, og Central Park er en groenn lunge som gir unike muligheter til rekreasjon, trening og ro i denne travle millionbyen.

Den 21. juli dro mitt reisefoelge hjem til Norge, mens jeg dro videre med tog for aa besoeke slektninger i Doylestown i Pennsylvania. Doylestown er en trivelig liten by med flere museer og attraksjoner. Henry Mercer var en samler, designer og arkeolog som bodde i Doylestown. Han viet sitt liv til aa samle en anselig mengde gjenstander fra sin samtid som naa er utstilt i et eget museum. Han bygde ogsaa et meget spesielt hus (eller slott) i Doylestown som naa kan besoekes. Jeg besoekte baade hans hus, verksted og museum mens jeg var der.

I Doylestown fikk vi ogsaa med oss en lokal oppsetning av musikalen «Bye Bye Birdie». Det er ikke bare i Norge at lokale teateroppsetninger engasjerer og gir muligheter for lokale talenter til aa utfolde seg. Det lokale tilsnittet ble understreket av at teateret fant sted i en gammel stall med totalt ca. 100-200 tilskuere. Det hele var meget severdig. Under oppholdet i Doylestown fikk vi ogsaa med oss et «car-show», som egentlig var ganske saa likt bilutstillinger i Norge. Jeg vil rette en stor takk til mitt trivelige vertskap i Doylestown som gjorde alle opplevelsene her mulig.

Akvarium og kunstmuseum i Philadelphia har ogsaa blitt besoekt. Samt ikke aa forglemme krigsskipet New Jersey, som er gjort om til museum og ligger ved kai i Philadelphia. New Jersey ble bygget ferdig i 1944, og brukt helt frem til starten av 90-tallet. Det er det stoerste «battleship» USA har hatt, og et besoek paa dette stolte fartoyet kan absolutt anbefales. Guiden hadde tjenestegjort paa et tilsvarende skip under 2. verdenskrig, noe som gjorde sitt til at turen rundt paa skipet tok naermere to timer og var spekket med detaljert informasjon.

Dagene etter den 22. juli har i stor grad blitt preget av de meget tragiske og svaert triste nyhetene om terrorangrepene i Oslo og paa Utoeya. Jeg fikk nyheten foerste gang kl. 10.02 lokal tid, altsaa kl. 16.02 norsk tid den 22. juli, 26 minutter etter at bomben gikk av. Da fikk jeg en telefon fra en god venn hjemme i Norge som refererte de forferdelige nyhetene til meg. Siden har jeg fulgt utviklingen via BBC, CNN samt norske nettsider. Paa BBC har nyhetene fra Norge gaatt nesten kontinuerlig de siste dagene, og det hele har gjort sterkt inntrykk baade paa meg og mitt amerikanske vertskap. Det horible, sjokkerende og umenneskelige ved dette ryster oss alle.

Turen har idag den 25. juli gatt videre til Washington D.C. via Amtrak sitt komfortable, men noe forsinkede tog. Washington D.C. er en meget spennende by for en med interesse for politikk, historie og samfunn. Jeg ser derfor frem til aa tilbringe fem dager her!

Yngve Saetre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: