Publisert av: Yngve Sætre | juli 17, 2011

Reisebrev fra Memphis, Tennessee, 17.07.11


Siden forrige reisebrev har vi opplevd mye. Som stikkord kan nevnes feiring av nasjonaldag med fyrverkeri i Mazeppa, og gudstjeneste i Plainville, Minnesota. Jeg vil rette en stor takk til det trivelige vertskapet vaart i Minnesota. De har bidratt svaert mye til opplevelsene vaare i denne vakre og trivelige staten.

Den siste dagen vi var  Minnesota, den 12. juli,  fikk jeg ogsaa anledning til aa besoeke mine egne slektninger i Prior Lake, som ligger ca. en halvtimes kjoering soer for Minneapolis. Det var veldig hyggelig, og noe jeg kommer til aa huske lenge.

Etter at vi reiste har ogsaa «state government shutdown» i Minnesota kommet til en ende. Guvernoer Dayton og republikanerne har kommet frem til et kompromiss der det virker som om Dayton er den som har strukket seg lengst. Uansett er det gledelig, og paa sin plass, at de har kommet frem til en loesning slik at de offentlige tjenestene igjen kan fungere.

Onsdag 13. juli reiste vi til Memphis, Tennessee. Her har vi besoekt Elvis sitt hjem, Graceland, og alle Elvis – museene i tilknytning til Graceland. Jeg har vaert i Memphis og paa Graceland to ganger tidligere. Derfor er det ikke noen ny opplevelse for meg aa vaere her. Men det er likevel fint aa gjenoppleve foelelsen av aa vaere i Elvis sitt hjem, og observere Elvis som kulturelt fenomen. Paa Graceland er det en harmonisk og avslappende atmosfaere. Det er fascinerende aa se de store folkemengdene som besoeker Elvis sitt hjem 34 aar etter hans doed. Det er litt over 600.000 besoekende paa Graceland hvert aar. Et utrolig tall. Elvis gir fremdeles baade aktivitet og arbeidsdplasser til sin hjemby, Memphis.

Elvis er paa mange maater et symbol paa den amerikanske droemmen, og dermed ogsaa et symbol paa hvilke muligheter et frihetselskende land kan gi mennesker med talenter, droemmer og viljestyrke. Elvis var en banebrytende og stor artist, men det er antakelig som kulturelt fenomen at han sterkest paavirket USA, og dermed ogsaa verden. Naar det gjelder Elvis sin betydning har faa sagt det bedre enn USAs president Jimmy Carter ved Elvis sin bortgang i 1977:

«Elvis Presley’s death deprives our country of a part of itself. He was unique, irreplaceable. More than twenty years ago, he burst upon the scene with an impact that was unprecedented and will probably never be equaled. His music and his personality, fusing the styles of white country and black rhythm and blues, permanently changed the face of American popular culture. His following was immense. And he was a symbol to people the world over of the vitality, rebelliousness and good humor of this country.»

Jimmy Carter sine ord stemmer like bra i dag som de gjorde i august 1977. Elvis er et populaerkulturelt fenomen i dag, som han var det i stoerstedelen av sin karriere. Jeg haaper ogsaa at han blir husket for sin store generoesitet. Hvert eneste aar ga han store summer til humanitaere formaal i sin hjemby Memphis og andre steder, og inntektene fra flere konserter gikk ogsaa til veldedige formaal.

Memphis blir kalt «birthplace of rock and roll and home of the blues». I Memphis har vi besoekt SUN – studioet, der hvor historien om rock and roll startet. Vi har ogsaa faatt med oss to blues konserter paa BB. Kings Blues Club, som ligger paa legendariske Beale Street. Den ene konserten var med Will Tucker Band, med en meget talentfull gitarist paa bare 17 aar. Den andre konserten var med BB. King Allstar band. Dette tror jeg er det faste husbandet paa BB. King Blues Club, og at de var drevne bluesartister er det ihvertfall ingen tvil om. Beale Street har vi selvsagt ogsa besoekt, og her var det som vanlig et yrende liv med folk i alle aldre, og trolig en hoey andel turister. Hele gaten er avstengt paa kveldstid og sikkerheten blir meget godt ivaretatt av et hoeyt antall politifolk.

Idag har vi vaert paa «Full Gospel Tabernacle» med Bishop Al Green i hans kirke, som ligger bare noen kilometer fra Graceland. Gospelgudstjenesten var en fascinerende og ganske annen opplevelse enn gudstjenestene i Norge. Al Green vil kanskje de fleste kjenne som soulartist med flere hits paa 70- tallet. Han spilte ogsaa nylig konsert i Oslo.

Etter fem fine dager her i Memphis, reiser vi i morgen til New York!

Yngve Saetre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: