Publisert av: Yngve Sætre | juli 9, 2011

Reisebrev fra Minnesota, 09.07.11


Onsdag 6. juli var vi i en liten by soer i Minnesota som het Rushford. Der hadde de et lite lefsebakeri, og de solgte faktisk flere norske matvarer. Forbindelsen mellom Norge og USA var til aa ta og foele paa. Neste stopp var en liten by i Iowa som het Decorah. Her var det et norsk – amerikansk museum hvor utvandringen fra Norge til USA var tema. Her var det baade norske bygninger og gjenstander. I skolestuen var det boeker paa norsk, og overraskelsen var stor da det i en av boekene fra 1899 var et bilde av Norges Landbrukshoegskole paa Aas. Et bilde fra skolen jeg studerte paa var ikke det foerste jeg hadde trodd jeg skulle stoete paa i en smaaby nord i Iowa, USA.

Ellers folger vi med paa nyhetene her. Konflikten rundt «State government shutdown» som har vart i ni dager naa, er fortsatt uloest. Tidligere visepresident Walter Mondale har visstnok kommet med et kompromissforslag som ikke har foert fram. Jeg synes at det aa lese lederen i noen sentrale aviser er en god maate aa sette seg inn i en situasjon paa. Saa langt har jeg blant annet faatt med meg at lederen i New York Times har vaert kritisk til den rebublikanske siden, mens den lokale avisen i Rochester generelt har etterlyst en mer serioes tilnaerming fra de ansvarlige politikerne.

Oensket om en serioes og ansvarlig tilnaerming er lett aa slutte seg til. Naar de offentlige tjenestene stenger paa grunn av politisk uenighet og oekonomiske problemer er det utvilsomt paa tide aa sette kjepphestene paa stallen og vise statsmannsevner og ansvarlighet. Det vil forundre meg hvis de ikke fremviser det her i Minnesota. Spoersmaalet er vel heller hvor lang tid det tar, og hvor stor skade som skjer foer de kommer frem til en loesning. For eksempel leste jeg at det allerede har vaert vandalisme i offentlige parker paa grunn av manglende vakthold. Et annet eksempel paa konsekvensene av budsjettkonflikten er at vegarbeider stopper opp. Et ironisk element ved det hele er at «State government shutdown», som i bunn og grunn skyldes at staten har for lite penger, paafoerer den samme staten utgifter.

Torsdag 7. Juli var vi paa en elvebaat paa Missisippi, og vi var ogsaa innom en liten trivelig by som het Redwing, og spiste lunsj. Deretter spiste vi middag paa et lite sted som het Hastings. Der pratet jeg med en trivelig eldre dame som hadde vaert paa konsert med Elvis i Las Vegas i 1974. Hun kunne fortelle at Elvis baade var slank, saa godt ut og sang bra. Konserten hadde utvilsomt gjort et stort inntrykk. For en Elvis fan som meg er det meget interessant aa faa foerstehaandsinntrykk fra noen som faktisk har sittet i salen paa en Elvis konsert. Etter det jeg har lest og hoert tidligere var 1974 et aar hvor Elvis sine konserter varierte fra straalende til under middels. Paa tross av varierende prestasjoner hadde han nok hele tiden en sterk evne til aa beroere og engasjere sitt konsertpublikum. En egenskap han utvilsomt beholdt til det siste.    

Fredag 8. juli reiste vi til Sauk Center, som ligger litt nord for St. Cloud i Minnesota. Der saa vi et noe mindre frodig jordbruk enn det er her i Mazeppa. I Sauk Center besoekte vi en trivelig farm som hadde 60 melkekyr og ca. 2000 dekar jordbruksareal, blant annet hvete og soyaboenner. Etter det vi hoerte var dette en liten farm i amerikansk maalestokk, og det i seg selv sier vel det meste om forskjellen paa norsk og amerikansk jordbruk. Dagen igaar ble avsluttet med middag paa et saeregent amerikansk spisested i St. Cloud, som het Texas Roadhouse. Flott service, saeregen amerikansk stemning og nydelig mat!

Idag venter grilling her hvor vi bor, foer det skal vaere fyrverkeri og et arrangement i sentrum i Mazeppa i anledning nasjonaldagen som var 4. Juli. Det ser jeg frem til!

Yngve Saetre

Reklame

Svar

  1. Hei igjen Yngve
    Du verden hva dere får med dere, det virker som om dette er en tur med masse spennende opplevelser med høydepunkter på rekke og rad. Ha en fortsatt strålende ferie!
    Erik


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: