Publisert av: Yngve Sætre | juni 21, 2011

Derfor vil Høyre senke skattene


I et innlegg i Østlendingen den 17. juni spør Brit Lien meg om hvorfor Høyre vil senke skattene. Jeg mener det er tre hovedgrunner til det. For det første gir lavere skatt mer privat velferd. En krone i lavere skatt gir en krone mer i husholdningsbudsjettet som hver og en kan bruke til hva man måtte ønske. Skattelettelser gir noe større handlingsrom og frihet for den enkelte, noe som er positivt.

For det andre har skattelettelser positive dynamiske effekter på økonomien. Det innebærer at lettelser i personbeskatningen gir mer økonomisk aktivitet, noe som gjør at en del av skattelettelsene kommer tilbake igjen i statskassen. Statistisk Sentralbyrå har i Samfunnsøkonomen nr. 4/2010 estimert dette til å utgjøre opp mot 35 % på kort sikt. For hver krone man gir i skattelette kommer altså opp mot 35 øre tilbake igjen som et resultat av økt vekst og aktivitet i økonomien. Det er samfunnsøkonomisk gunstig.

For det tredje gir skattelettelser bedre maktfordeling i samfunnet. I dag er stat og byråkrati i ferd med å svulme opp. Fra 2005 til 2011 vil de totale offentlige utgiftene vokse med 48 %. Fra 2002 til 2009 har antallet høyere saksbehandlere i offentlig sektor mer enn doblet seg, fra 19 000 til 39 000. En følge av dette er at stadig flere beslutninger blir tatt av staten, og den legger større premisser for samfunnsutviklingen. Vi skal ha en velfungerende stat, men veksten i byråkratiet er i ferd med å komme ut av proporsjoner. Ved å senke skattene og slanke byråkratiet vil vi få en sunnere balanse mellom offentlig og privat virksomhet.

Dette er de tre fremste rasjonelle grunnene til å senke skattene. Men dypest sett er det de ideologiske elementene i konservatismen som gjør at Høyre vil ha en annen skattepolitikk. Vi vil sette enkeltmennesket foran systemene, og gi folk mer frihet i hverdagen. Høyre har tiltro til at hver enkelt vil disponere skattelettelser på en god måte for seg selv og sin familie. Totalt sett vil lavere skatt gi økt privat velferd, være positivt for norsk økonomi og gi en bedre maktfordeling i samfunnet. Derfor vil Høyre senke skattene.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: