Publisert av: Yngve Sætre | juni 10, 2022

Hovedsykehusmodellen er best!


Siden sykehuset i Elverum ble åpnet i 1925 har det vært mer eller mindre kontinuerlig sykehuskamp i Hedmark, og senere i Innlandet. Det har vært strid om funksjonsfordeling, innhold og struktur. Argumenter og stridstemaer har endret seg over tid. Hvis vi skal prøve å vinne dagens sykehuskamp med gårsdagens løsninger er vi dømt til å tape.

For å hoppe inn i dagens situasjon så er det nettopp det som er i ferd med å skje med nullpluss – alternativet. Nullpluss er gårsdagens løsning. Både for Innlandet og for Elverum. Nullpluss er ikke bærekraftig for Innlandet på sikt. Jeg har til gode å se det regnestykket som viser at det er mulig å opprettholde alle sykehusene i Innlandet, og samtidig bygge et erstatningssykehus i Hamar til godt over fire milliarder kroner. Til sammenligning viser faglige beregninger at hovedsykehusmodellen vil gi en årlig driftsgevinst på 375 millioner kroner i form av rasjonalisering og effektivisering.

Nullpluss – alternativet har endret seg betydelig siden Elverum kommune først gikk inn for dette. Det er nå et premiss i nullpluss at det skal bygges et erstatningssykehus i Hamar. Et nytt sykehus i Hamar vil øke presset vi allerede har om å flytte funksjoner fra Elverum til Hamar. Økonomien i nullpluss, uten driftsgevinstene ved et nytt hovedsykehus, blir svært krevende. Når det må spares sier det seg selv at det nærmeste sykehuset til det nye erstatningssykehuset vil stå laglig til for kutt.

Sykehuset Innlandet anbefaler at akuttfunksjonene legges til Hamar i nullpluss, mens Elverum får akutt indremedisin og elektive funksjoner. Det er lite trolig at Helse Sør-Øst vurderer det annerledes. Dermed betyr nullpluss at Hamar får et fullverdig akuttsykehus, mens Elverum blir taperen.

For Elverum, Østerdalen og Solør har nullpluss blitt en farlig og uklok blindveg. Vi ser også at nullpluss taper støtte i befolkningen. En meningsmåling i mai viser at godt under halvparten av innbyggerne i Elverum, Østerdalen og Solør støtter nullpluss. Det er ikke noe folkekrav om nullpluss i vår region. Med det vi nå vet er det nærmest uforståelig at de andre politiske partiene i Elverum fremdeles kjemper for nullpluss. Intensjonen er god, men det hjelper ikke når forutsetningene for dette alternativet har endret seg radikalt. Da må vi ta den nye situasjonen inn over oss.

Hovedsykehusmodellen vil på den annen side gi den nødvendige samlingen av sykehusfunksjoner i Innlandet som fagfolk har etterlyst over lang tid. Faggruppene i Sykehuset Innlandet har nylig gitt høringsuttalelser som viser at 15 av disse støtter hovedsykehusmodellen. Bare tre støtter nullpluss. Det er vanskelig å ignorere slike klare faglige råd fra de som har skoene på.

For Elverum, Østerdalen og Solør er hovedsykehusmodellen nå det klart beste alternativet. Elverum vil da få et elektivt sykehus med indremedisinsk profil, dagkirurgi, skadepoliklinikk, samhandlingsarena, ny luftambulanse og utredning av flere indremedisinske akuttfunksjoner. I dette ligger det store muligheter. Forsvaret, trysilturismen og de lange avstandene i Østerdalen er sterke argumenter for å legge akuttfunksjoner til Elverum. I hovedsykehusmodellen vil Elverum sykehus på sikt kunne utvikle seg til et fullverdig akuttsykehus. Rett og slett fordi det er et reelt behov for det.

Sykehussaken handler ikke bare om sykehus, men også om geopolitikk, realpolitikk og økonomi. Når vi skal ta standpunkt må vi se hele dette bildet. Vi kan ikke låse oss fast til gårsdagens løsninger og nekte å forholde oss til behovet for endring. Vi må akseptere at sykehusstrukturen i Innlandet må fornyes, og samtidig arbeide for best mulig sykehustilbud til befolkningen i vår region.

Ut fra dette er det ikke tvil om hva som er best. Vi bør snarest mulig skrinlegge nullpluss, og i stedet jobbe aktivt for en hovedsykehusmodell som sikrer flest mulig funksjoner til Elverum sykehus.

Yngve Sætre, Ordførerkandidat for Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: