
Ordfører!
Mitt spørsmål er følgende:
Hvordan kan kommunen bidra til å redusere barnefattigdommen i Elverum, og hvordan kan vi som lokalsamfunn motvirke utenforskap i vår kommune?
Bakgrunnen for spørsmålet er de nye tallene om barnefattigdom som kom fra Bufdir i mars. Disse viser at Elverum har en andel barn på hele 14,9 % som lever i husholdninger med vedvarende lavinntekt.
Dette er høyere enn fylket, som ligger på 12,9 % – og høyere enn landet som helhet, som ligger på 11,7 %. Elverum ligger også høyere enn Hamar, Stange, Gjøvik og Ringsaker, som er kommuner vi vanligvis sammenlikner oss med.
Jeg mener det er svært bekymringsfullt at vi ligger så dårlig an på denne statistikken.
Realiteten er at andelen på 14,9 % utgjør hele 572 barn. Dette er nesten nøyaktig like mange barn som går på Elverum ungdomsskole.
Realiteten er at det er 572 barn i Elverum som høyst sannsynlig merker dette i en eller annen form, og som kanskje også kjenner på det og blir preget av det hver eneste dag.
Vi har også andre tall som indikerer at vi har en utfordring med utenforskap.
I aldersgruppen 16 – 25 år er det 13 prosent i Elverum som ikke er i arbeid eller utdanning. Tilsvarende tall for Innlandet og landet totalt er 12 prosent. Elverum har også en lavere sysselsettingsandel enn både Innlandet og landet som helhet.
Oppsummert har vi sammenliknet med landsgjennomsnittet en større andel barn som lever i en familie med lavinntekt, vi har en større andel i gruppa 16- 25 som ikke er i arbeid eller utdanning, og vi har en lavere andel i arbeidsfør alder som er sysselsatt.
Disse forholdene henger ofte sammen. Klarer du ikke å fullføre utdanningsløpet vil du kanskje slite med å komme deg inn i arbeidslivet, og da øker sjansen for at du og din familie havner i en krevende økonomisk situasjon.
Samtidig har vi også vært gjennom en vinter med rekordhøye strømpriser, høye drivstoffpriser og økende matvarepriser. Det er de familiene som sliter mest fra før som rammes hardest av disse økningene.
Har du dårlig økonomi har du for eksempel neppe råd til å installere varmepumpe eller jordvarme for å få ned fyringsutgiftene. Du må bare gjøre det beste ut av situasjonen.
På toppen av dette vet vi at renta trolig vil øke fremover. Dette vil ramme barnefamilier og mennesker i etableringsfasen. Det vil si familiene til de 572 barna som allerede lever i vedvarende lavinntekt.
Familier med lav inntekt trenger konkrete tiltak som hjelper, ikke teori uten rot i virkeligheten.
Når finansminister Vedum for litt siden hevdet at familiene får mer å rutte med i år enn i fjor kom han med et regneeksempel på en familie med en million i inntekt etter skatt, samt at prisstigningen bare var med på noen utvalgte varer.
Dette regnestykket er en provokasjon mot alle husholdninger som sliter, og som kanskje bare har en brøkdel av en million til å forsørge sin familie med.
Ordfører! Barnefattigdom og utenforskap er svært krevende temaer, og jeg forventer ingen løsning på dette her og nå.
Men når tallene for Elverum er så negative og så tydelige har vi en soleklar plikt til å handle og sette temaet på dagsorden i kommunestyret.
Jeg mener vi bør starte med å utarbeide en strategi med en tiltakspakke for disse gruppene.
Det må vi gjøre av hensyn til de som sliter økonomisk, og av hensyn til de som sliter fordi de er utenfor et arbeidsliv de så gjerne skulle vært en del av.
Vår viktigste oppgave som folkevalgte er løfte de som trenger hjelp, og gi muligheter for alle.
Den jobben må vi starte på i Elverum kommune – og vi må starte nå.
Takk!
Legg igjen en kommentar