Publisert av: Yngve Sætre | desember 8, 2021

Innlegg i kommunestyret 25.08.21 om tilstandsrapport for grunnskolen


Ordfører! 

Hovedtrekkene i tilstandsrapporten er at utviklingen i Elverumsskolen er positiv. Vi gjør det bedre enn landsgjennomsnittet på viktige indikatorer. 

Særlig er det verdt å trekke frem den gode utviklingen når det gjelder grunnskolepoeng. Vi ligger nå over snittet både i landet og i Innlandet. 

Men det er noen skjær i sjøen som vi må merke oss og som krever endring. 

Elevtallsutviklingen går i feil retning og prognosen viser en nedgang på 10 prosent i antall elever frem mot 2025. Dette vil gi oss hele 704 ledige elevplasser i 2025. 

Vi kan ikke planlegge fremtiden med så stor overkapasitet. Selv om vi skulle få en vekst i folketall på en prosent, slik vi hadde tidligere, vil vi få en nedgang i antall elever. 

Det er derfor åpenbart at strukturdebatten i Elverumsskolen må fortsette. 

Det andre skjæret i sjøen kommer frem i vedleggene. Det avdekkes her at det er relativt store forskjeller mellom skolene i Elverum, for eksempel når det gjelder trivsel, læringskultur og motivasjon. 

Når det gjelder skolebidrag er forskjellene enda mer påfallende. For 1. til 4. trinn har den skolen som gjør det best en score på +9,5, mens den som gjør det dårligst har en score på -4,0. 

Hvis dette gir et riktig bilde er det en situasjon vi som skoleeiere ikke kan akseptere. 

Jeg mener det er helt avgjørende at vi sikrer like muligheter og gode læringsvilkår for alle elever i Elverumsskolen. Herunder må det være tilnærmet like vilkår uavhengig av hvilken skole man går på. Dette er helt grunnleggende. 

Når det blir så store forskjeller gis det i praksis ikke like muligheter. Det er uholdbart, og noe jeg forventer at kommunedirektøren og skolen har sterkt fokus på. 

Til slutt så vil jeg også nevne et annet forhold i rapporten, og det er at man ikke når målet om at 25 lærere skal videreutdanne seg årlig. 

Det er ikke noen fullgod forklaring på hvorfor i rapporten, men jeg har en klar forventning om at kommunedirektøren også følger opp dette slik at vi når målene våre når det gjelder videreutdanning av lærere. 

Det er ingen tvil om at det er veldig mye som er bra i Elverumsskolen, og at både lærere og elever har lagt ned en stor innsats for å komme seg gjennom en krevende periode med korona. 

Samtidig er det noen utfordringer vi må jobbe videre med, og der har vi som skoleeiere et stort ansvar. 

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: