Publisert av: Yngve Sætre | juli 17, 2021

Innlegg i kommunestyret 26.05.21 om forespørsel fra Våler kommune om å innlede samtaler om kommunesammenslåing


Ordfører!

Elverum og Våler hadde samtaler om kommunesammenslåing i mars 2016. Dette er fem år siden og det er mye som har endret seg på dette området siden den gang.

For det første har vi fått nye erfaringer fra kommunesammenslåinger. Menon Economics har undersøkt syv kommuner som slo seg sammen i perioden 2012 til 2017. Samtlige kommuner melder om at tjenestetilbudet er styrket og at sammenslåingen har gitt økonomisk effektivisering.

Vi vet også at befolkningen i Innlandet er blitt mer positive til å slå sammen kommuner. En undersøkelse fra Høgskolen i Innlandet i mai 2020 viser at 49 prosent er for at egen kommune slår seg sammen med en eller flere andre kommuner. Dette er en økning fra 27 prosent i 2013.

Vi ser også at det begynner å skje noe på dette området i Innlandet. Nylig har Sel og Vågå i Gudbrandsdalen funnet sammen, og de kan bli slått sammen fra 1. januar 2024.

Alt dette viser at klimaet for å tenke samarbeid ligger bedre til rette nå enn i 2016, og det er derfor på tide med en ny prat med Våler.

Jeg er sikker på at det er flere områder hvor vi sammen kunne styrket oss. Jeg vil peke på ett konkret område, og det er skog. Både Elverum og Våler er store skogkommuner hver for seg, og sammen kunne vi blitt den suverene skogmetropolen i Norge.

På Braskereidfoss har vi Moelven Våler som er Norges største sagbruk og vi har Forestia som er Norges største sponplatefabrikk.

Elverum har flere år hatt størst avvirkning i landet, og vi har en rekke flaggskip innen avvirkning og skogomsetning med Glommen Mjøsen i spissen. Vi har også Norsk Skogmuseum og Statskog.

En kommunesammenslåing ville kunne gjøre vårt område til et enda sterkere kraftsentrum for skog.

I formannskapet var det bare Høyre og Frp som stemte for Høyres forslag om å si ja til å innlede samtaler med Våler. Jeg synes det er synd, men jeg håper på et annet resultat i dag.

Jeg vil minne om at dette er uforpliktende samtaler, og mye av grunnlagsmaterialet fra 2016 bør kunne brukes om igjen.

Når en god nabo inviterer til en prat mener jeg man bør ha gode grunner hvis man skal si nei. Slike grunner har vi ikke i denne saken, og vi bør derfor si klart ja til denne konstruktive henvendelsen fra Våler kommune.

Jeg håper kommunestyret støtter Høyres forslag til vedtak.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: