Publisert av: Yngve Sætre | februar 3, 2021

Innlegg om sykehus i kommunestyret 20.01.21


Ordfører!

Sykehuset i Elverum ble åpnet 12. september 1925, og har i snart hundre år gitt befolkningen trygghet og nødvendig hjelp.

De siste hundre år har det også jevnlig vært sykehusstrid. Det siste kapitlet i denne striden kjenner vi godt til. Ny sykehusstruktur og hovedsykehus har vært tema i minst ti år.

Elverum Høyre har hele tiden hatt det klare standpunktet at det er nødvendig og riktig med to hovedsykehus, altså ett i Hedmark og ett i Oppland. Selv har jeg vært skeptisk til planene om ett hovedsykehus hele tiden, og i fylkestinget stemte jeg imot planene både i 2012 og 2017.

I 2019 kom vedtaket om at det i tillegg til hovedsykehuset også skulle være ett akuttsykehus, ett elektivt sykehus og ikke minst at det skulle være balanse mellom østlige og vestlige opptaksområder.

Dette har gjort at vi i Elverum så gode muligheter i å få akuttsykehuset.

Sjelden har vi sett en utredning og et forslag som til de grader kaster alle forutsetninger på båten som det forslaget som ble lagt frem av Helse Sør-Øst i desember 2020.

Premisset om balanse i opptaksområdet er forduftet og alternativet med hovedsykehus i Moelv og akuttsykehus i Elverum er ikke engang utredet.

Tre sykehus lokaliseres til den nordre delen av Mjøsa samtidig som hele divisjonen Elverum-Hamar med mellom 1500 og 1600 ansatte legges ned.

Elverum, Østerdalen og Solør er tilgodesett med et lokalmedisinsk senter med høyst usikkert innhold. Østre deler av Innlandet er avspist med omtrent ingenting.

Som et plaster på såret får vi luftambulansen. Ut fra nasjonale anbefalinger bør denne lokaliseres til et akuttsykehus, men dette passer tydeligvis ikke inn i bildet til Helse Sør-Øst, så derfor hopper man bukk over dette.

Nasjonale anbefalinger om befolkningsgrunnlag i opptaksområde vil man derimot overoppfylle. På denne måten konstrueres et argument for å legge ned Elverum sykehus.

Forslaget fra Helse Sør-Øst er et bestillingsverk, hvor man har bestemt seg for konklusjonen på forhånd.

Det finnes dessverre ikke noe annet ord på dette når rapporten ser bort fra helt sentrale premisser, mangler utredning av sentrale punkter og ikke forholder seg til virkeligheten når Østerdalen beskrives.

Jeg har ingen tillit til den rapporten som ble presentert 11. desember kl. 15.00 av Helse Sør – Øst.

Etter dette er det åpenbart at Elverum kommune har en eneste mulighet. Det er å trekke tilbake støtten til storsykehuset slik at man i stedet bygger videre på dagens struktur.

Dette er glimrende formulert i kommunedirektørens forslag til vedtak, og jeg håper dette får full støtte fra Elverums folkevalgte i kveld.

Dette betyr ikke at vi sier nei til alle fremtidige endringer. Men det betyr at vi setter foten ned og sier nei til den uansvarlige raseringen av sykehuset i Elverum som foreslås.

Med de store avstandene vi har i Østerdalen og Solør, med de behov vi har knyttet til forsvar og vinterturismen i Trysil og med det betydelige kompetansemiljøet vi besitter er det helt nødvendig å videreutvikle akuttsykehuset i Elverum.

Dette mener jeg er helt i tråd med regjeringens store prosjekt om pasientens helsetjeneste. For å gi tjenester tilpasset pasientene må vi ha en ryggrad av akuttsykehus balansert fordelt i landet vårt.

Dette er nødvendig for å sikre trygghet og akseptabel reisetid for pasientene. For Innlandet sin del betyr det at akuttsykehuset i Elverum må bestå.

Generasjoner før oss har kjempet for sykehuset i Elverum. Nå er det vår tur. Vi gir oss ikke. Nå fatter vi dette vedtaket i dag, og jeg håper og tror at våre nabokommuner følger etter.

Vårt klare mål er at også kommende generasjoner skal oppleve at det er et skilt i Elverum med et rødt kors med hvit bakgrunn hvor det står sykehus.

Denne kampen skal vi ta. Denne kampen skal vi sammen vinne.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: