Publisert av: Yngve Sætre | januar 21, 2021

Appell om rovdyr på bålaksjon, 19.01.21


Kjære alle sammen!

Det Innlandet vi nå er en del av er blitt skapt gjennom bruk. Bruk av skogen, bruk av landjorda, bruk av utmarka og bruk av naturressurser.

Vi har brukt naturressursene til å reise byer, bygder og lokalsamfunn. Bruk av naturressurser er en viktig del av vår leveveg og identitet.

Utmarka i vårt område er ideell for beite og matproduksjon. I 1985 var det over 26 000 sau og lam på beite i ulvesona. I 2016 var dette redusert til 2700 dyr. Sau på beite i er ulvesona nærmest radert bort.

Ulvens gjeninntreden i vårt område har ikke bare konsekvenser for beite og jakt. Det har også stor betydning for livskvalitet og menneskers bruk av natur og utmark.

I Elverum innhentet vi nylig erfaringer fra folk som har opplevelser med rovdyr. 76 prosent av de som svarte fra vår region sa at de hadde hatt en negativ opplevelse med ulv.

Som eksempel kan det nevnes ei dame som forteller at hun var ute på trilletur med ei barnevogn når en ulv plutselig var rett bak henne.

Ei annen dame fant ulvemøkk under huskestativet hjemme i hagen. De forteller at de må ta forholdsregler som å følge barna til skolebussen hver dag.

Denne situasjonen er en direkte konsekvens av at antall ulv er for høyt og kommer for nærme lokalbefolkningen. Situasjonen kunne vært betraktelig forbedret hvis rovviltnemndenes beslutning om å ta ut fem ulveflokker hadde blitt fulgt opp.

Vårt klare budskap fra Elverum kommune i møtet med Sveinung Rotevatn 15. september var nettopp at rovviltnemndenes vedtak måtte følges opp.

Jeg beklager at dette ikke har blitt gjort. Ved å følge rovviltnemndene hadde vi fått bestanden ned mot Stortingets bestandsmål, noe som hadde vært et langt og viktig skritt i riktig retning.

Bondelaget og rovviltnemndene har min fulle støtte i kravet om å ta ut fem ulveflokker og dere kan stole på at Hedmark Høyre vil følge sin klare linje i rovdyrpolitikken.

Denne linja er tråkket opp av ressurser som Johan C. Løken, Frode Knutzen Midtlund og ikke minst Gunnar Gundersen.

Kjernen er at utmarka skal brukes, vi skal kunne bo i vårt område uten å følge frykt for rovdyr, konfliktnivået må ned og tapte rettigheter må erstattes.

Dette innebærer at arbeidet for en ny rovdyrpolitikk må fortsette!

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: