Publisert av: Yngve Sætre | oktober 4, 2020

Kan staten ordne alt?


Arbeiderpartiets Nils Kristen Sandtrøen har i det siste hatt flere utspill i nasjonal og regional presse. I et oppslag i Klassekampen kom han med forslag om å gjøre Statskog til et lokomotiv i utviklingen av ny skogindustri. «Hele folket i arbeid» stod det i Østlendingen og andre aviser litt senere. Her skriver Sandtrøen entusiastisk om Arbeiderpartiets politikk for å skape arbeidsplasser før og etter krigen.

Gårsdagens løsninger gir neppe svar på fremtidens utfordringer. For politikk og næringsliv er det fremtiden som teller, og det er omstilling av norsk økonomi som må stå i fokus. Da er det skuffende at Sandtrøen ikke har annet å komme med enn Arbeiderpartiets tradisjonelle holdning om at «staten skal ordne alt».

Det er mye godt å si om staten og offentlig sektor, men ingen kan påstå at staten er ideell som industrieier. Dette har ikke så mye med ideologi å gjøre, men tvert om konstitusjonelle og strukturelle forhold. Staten skal sikre funksjonelle markeder. Den skal sørge for tjenester og funksjoner som markedet ikke selv kan ordne, og den skal legge til rette for god konkurranse.

Staten har ansvar for lovgivning, infrastruktur og oppbygging av kunnskap i samfunnet. Den skal også stimulere til forskning og innovasjon. Statens rolle som tilrettelegger gjør at den selv bør unngå å være en stor eier. Det er vanskelig å kombinere rollene som både premissgiver og industriell aktør.

I de tilfeller hvor staten blir en dominerende eier i kommersielle selskap er det fare for at markedskonkurransen svekkes. Tjenester og varer blir dyrere enn nødvendig og det blir vanskelig for private å konkurrere om markedsandeler. Å konkurrere med en skattefinansiert storaktør er som regel svært krevende.

I bransjer med en stor statlig eier kan også markedsmekanismene svekkes. Det vil kunne føre til høyere priser enn det som ellers ville vært naturlig. Forbrukerne blir da taperne, og befolkningen må betale gildet for et stort statlig eierskap.

Statskog er eier og forvalter av store arealer med skog og fjell, men har ingen industriell erfaring. I tillegg kommer de nevnte problemene med et stort statlig eierskap. Alt dette gjør at Sandtrøens Statskog forslag bør skrotes. Skogindustrien må i stedet utvikles med private norske eiere som lokomotiv, slik vi også har tradisjon for i Norge.

Det er kun når spesielle strategiske forhold gjør det nødvendig at staten bør være en stor industrieier. Etter Stoltenberg – regjeringens delprivatisering av Statoil i 2001 trodde jeg svakhetene ved statlig eierskap hadde sunket inn også i Arbeiderpartiet. Sandtrøens forslag tyder dessverre ikke på det.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre og AU – medlem i Innlandet Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: