Publisert av: Yngve Sætre | september 21, 2020

Sats på psykisk helse!


Folkehelseinstituttet har beregnet at nesten halvparten av oss vil få en psykisk lidelse i løpet av livet. Hvert år tar mellom 500 og 600 mennesker i Norge sitt eget liv. Anslag viser at psykiske lidelser koster samfunnet mellom 60 og 70 milliarder kroner årlig. Bak denne summen står enkeltmennesker med problemer de trenger hjelp til å løse.

En sterkere satsing på psykisk helse vil hjelpe enkeltmennesker og spare samfunnet for store ressurser. Dette bør oppta oss i Innlandet. Folkehelseprofilen for Innlandet viser at vi har større hyppighet av psykiske lidelser enn landet for øvrig.

Regjeringen har satset sterkt på psykisk helse. Blant annet er det utviklet en ordning med Rask psykisk helsehjelp. Dette er et kommunalt lavterskeltilbud for personer over 16 år med lettere og moderat angst og depresjon. En evaluering viser at 6 av 10 er friske etter behandlingen. Totalt er det 62 kommuner og bydeler som har fått tilskudd til Rask psykisk helsehjelp. Av kommunene i Innlandet er det hittil bare Østre Toten som er med. Det burde vært flere!

Dessverre finnes det mange eksempler på at mennesker som sliter ikke får hjelp. I Østlendingen 5. august kunne vi lese om Nina Pettersen Tangen som kontaktet kommunen om psykisk helsehjelp i desember i fjor, men som aldri fikk svar tilbake. Med god hjelp av familie og venner kom hun seg heldigvis gjennom problemene. Uten å ta stilling til skyld i denne saken er det åpenbart at oppfølgingen i slike tilfeller må bli bedre.

For å kunne løse disse problemene må vi også få større åpenhet om psykiske lidelser. Vi må kunne snakke om at vi har mørke tanker på samme måte som at vi har vondt i et ben. Både kropp og sinn er avgjørende for vår livskvalitet. Større åpenhet om psykiske lidelser vil gjøre det lettere å søke hjelp for de som rammes, og det vil gjøre oppfølgingen enklere.

Undersøkelser viser at 16 prosent av befolkningen er plaget av ensomhet. Samtidig viser forskning at manglende sosial støtte øker faren for psykiske lidelser. Her spiller frivillighet og enkeltmennesker en sentral rolle. De fleste av oss kan gi et bidrag til sterkere sosiale fellesskap og til inkludering av de som faller utenfor.

En satsing på psykisk helse må innebære mer ressurser og sterkere prioritering fra stat og kommune. Men dette handler ikke bare om offentlige budsjetter. Vi må få større åpenhet om psykiske lidelser og vi må motarbeide ensomhet med sterkere fellesskap og mer inkludering. Ingen offentlig krone kan erstatte båndene og livskraften i menneskelige fellesskap. Ved å styrke disse båndene bidrar vi til et bedre samfunn – og til bedre psykisk helse.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre og AU – medlem i Innlandet Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: